“Russische bevolking krimpt met 12 miljoen inwoners”

Het Rode Plein in Moskou.
getty Het Rode Plein in Moskou.
Het inwonertal van Rusland daalt de komende vijftien jaar, mogelijk zelfs met 12 miljoen mensen. Dat schrijft de Moscow Times op basis van het jaarrapport van het Russische bureau voor de statistiek.

Dit jaar neemt het aantal Russen ten opzichte van een jaar eerder af met 100.000 tot een totaal van 146,7 miljoen mensen. De daling wordt volgens het bureau vooral veroorzaakt door een afname van het aantal immigranten en het aantal geboorten. De bevolkingsgroei van de oorspronkelijke Russische bevolking neemt al jaren af.

De verwachting van het statistiekbureau voor de komende jaren is dat de bevolkingsdaling doorzet. Volgens het meest pessimistische scenario telt Rusland in 2035 nog 134,2 miljoen inwoners. Eind 2018 gingen de statistici nog uit van een 'worstcasescenario' van 138 miljoen in 2035.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sandra Peeters

  Wederom supergoed nieuws. Maar ondertussen in Azië en Afrika...wordt hoog tijd dat ze daar het licht is zien. Dan kunnen ze ook ineens in hun land blijven. Hier is de levenskwaliteit ook pas drastisch naar omhoog gegaan sinds we aan geboortebeperking deden. Beeld u in dat we hier nog standaard huishoudens van 10 kinderen of meer hadden. Echte oplossingen beginnen vaak bij mensen thuis maar ze moeten willen. Vooral de voorplantingsdrang bij gelovigen is wereldwijd een serieus probleem.

 • Tamzin Andersen

  Misschien goed voor het klimaat, maar vast en zeker heel goed voor het milieu en het verminderen van menselijk lijden en dierenleed. Was heel de wereldbevolking maar zo slim om minder kinderen te maken en zich zeker niet voort te planten omdat iedereen dat doet en omdat de gemeenschap het van je verwacht.

 • Johny Lapeire

  Zeer verstandige beslissing van de Rusische bevolking hier zitten we op elkaar gepropt met alle gevolgen vandien, vreemdelingen, verkeer, volgestouwd met steen en beton, milieu, onze cultuur naar de vaantjes en dit alles door onbekwame EU politici.

 • raf janssens

  En daarmee draagt Rusland waarschijnlijk meer bij aan de klimaatcrisis dan de hele EU samen.

 • Nicolas Van Hoecke

  Moest dat over de hele wereld gebeuren, het zou de Aarde deugd doen.