'Russische' bellers intimideren partners Nederlandse F-16-piloten; aan Navo-missie namen ook Belgen deel

Archiefbeeld. Twee Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen.
EPA Archiefbeeld. Twee Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen.
Partners van Nederlandse jachtvliegers die actief waren bij de bewaking van het Baltische luchtruim zijn in 2017 thuis lastiggevallen. Ze kregen herhaaldelijk onprettige telefoontjes van mensen met een Russisch accent die onder andere vroegen of hun mannen niet beter konden vertrekken, schrijft de krant De Telegraaf.

De Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD  zegt bekend te zijn met de praktijken, maar wil er verder niets over kwijt. Daardoor is onduidelijk of er net als in 2017, toen de Nederlandse F-16's in de Baltische staten actief waren, nog steeds naasten van uitgezonden Nederlandse militairen worden lastiggevallen.

Aan de bewuste Navo-operatie namen ook Belgische F-16's deel.  Belgische partners van uitgestuurde luchtmachtpiloten zouden niet benaderd zijn, luidt het bij de VRT-nieuwsdienst die verschillende bronnen contacteerde. 

Eind deze maand verhuizen vier Belgische F-16's en bijna 80 militairen naar Litouwen, om er in het kader van Navo-operatie ‘Baltic Air Policing' opnieuw het luchtruim van de Baltische staten te bewaken. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roel Mick

  En Amerikanen luisteren telefoons af van onze Europese leiders (Merkel o.a.) en dat vinden we goed? Er wordt met 2 maten en gewichten gewerkt in deze politiek. Amerikanen zijn al even erg als Russen maar we negeren dit.

 • Jef Heffens

  Weet dat veel info wordt verzameld voor Moskou (zeg maar Poetin) door Russische chauvinisten met Europese nationaliteit. Dat is een onderdeel van de oorlogsvoering van Poetin. Die wil voor hij te oud wordt een deel van de Sovjet Unie terug en de Baltische staten horen daarbij.

 • Jan Verstrepen

  En de Nato zou ons moeten beschermen ze kunnen niet eens hun piloten beschermen, gelukkig hebben we nog de Amerikanen, zoals in 1918 en in 1945 ....

 • Dick van Aggelen

  De fout die deze piloten maakten was het feit dat met hun eigen privé-telefoons naar huis belden. Nu moeten ze daarvoor een prepait toestel met een lokale sim-kaart gebruiken en dat zal dus ook voor de Belgische piloten gelden.

 • Patrick Dewael

  Lijkt me sterk dat deze Russen over de informatie zouden beschikken om de partners van de militairen te bellen. In vele, zoniet alle gevallen is de familienaam van de partners anders dan die van de militairen zelf.