“Rusland zette hackers in voor cyberaanval op Brits, Amerikaans en Canadees onderzoek naar coronavaccin”

Dominic Raab.
REUTERS Dominic Raab.
Russische hackers, die bovendien gesteund worden door Russische buitenlandse inlichtingendienst, lijken achter digitale aanvallen te zitten op verschillende organisaties uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. De getroffen organisaties zijn op zoek naar een vaccin tegen Covid-19. De cyberaanval is nog steeds aan de gang. Rusland ontkent dat het heeft geprobeerd informatie te stelen over de ontwikkeling van een coronavaccin. 

De Russische hackersorganisatie APT29, ook gekend als Cozy Bear, wordt verantwoordelijk geacht voor de hacks. “APT29 heeft een lange geschiedenis van aanvallen op overheden, denktanks en diplomatieke, gezondheids- en energie-organisaties voor het verkrijgen van inlichtingen. We adviseren daarom iedereen om deze dreiging ernstig te nemen en de voorgestelde maatregelen te treffen”, zegt Anne Neuberger, directeur cybersecurity van het Amerikaanse National Security Agency (NSA) in een verklaring. De inlichtingendiensten van de drie landen hebben immers richtlijnen uitgewerkt voor de cyberveiligheid van farmaceutische bedrijven, onderzoeksinstellingen, laboratoria en andere doelwitten om hun informatie beter te beschermen tegen hackers.

Dominic Raab.
REUTERS Dominic Raab.

APT29, de groep die mogelijk achter de aanvallen zit, maakt bijna zeker deel uit van  de Russische buitenlandse inlichtingendienst, volgens de Britse National Cyber Security Center (NCSC). De gerichte aanvallen hebben als doel om informatie van farmabedrijven en bedrijven die onderzoek voeren naar een vaccin tegen het coronavirus in te winnen. De APT29-groep is al jarenlang actief en opereert onder verschillende namen zoals ‘the Dukes’ of ‘Cozy Bear’. Met verschillende technieken, onder andere phishing e-mails en malware, proberen ze persoonlijke informatie te bemachtigen. 

Volgens de autoriteiten van de VS, Canada en het VK is het bijna zeker dat de hackers van Cozy Bear deel uitmaken van de Russische inlichtingendiensten. Cozy Bear en hackerscollectief Fancy Bear worden er door de Amerikaanse autoriteiten en private cybersecuritybedrijven van beschuldigd de servers van de Democraten te hebben gehackt in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Dominic Raab, minister van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk, verklaart de acties “onacceptabel” aangezien het gaat om een strijd tegen het coronavirus die wereldwijd gevoerd wordt. Ook Paul Chichester van NCSC reageert: “We betreuren de aanvallen op een noodzakelijk vaccin om de pandemie te bestrijden”. 

“Onderzoek niet aangetast door hackers”

Verder geven Britse officiële diensten niet expliciet mee dat de hackers niet in hun opzet geslaagd zijn, maar benadrukken ze dat het onderzoek naar een vaccin niet aangetast is. De getroffen organisaties zoeken naar manieren om zich in de toekomst te beschermen tegen zulke aanvallen.

Rusland: “Geen reden tot hacken”

Maar daar gaat Rusland nu in de tegenaanval. Een woordvoerder van het Kremlin zei volgens Russische media dat er geen fatsoenlijk bewijs is voor die beschuldigingen. “We hebben geen enkele informatie over wie mogelijk farmaceutische bedrijven of onderzoekscentra in Groot-Brittannië zou hebben gehackt”, zo werd Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Russische presidentschap, door het staatspersbureau Tass geciteerd. Het vaccinonderzoek van Moskou loopt volgens hen overigens ver vooruit op de rest van de wereld. 

Rusland kondigde vandaag aan dat de tweede fase van een proefproject met het Russische coronavaccin zal aflopen op 3 augustus, waarop onmiddellijk een derde fase wordt ingezet. “De derde fase zal niet alleen in Rusland plaatsvinden, maar ook in een aantal andere landen”, deelde Kirill Dmitriev, hoofd van het Russische Directe Investeringsfonds, mee tijdens een online persconferentie. “We verwachten in augustus-september goedkeuring te krijgen van de overheid om het Russische vaccin te beginnen gebruiken.” Het vaccin werd ontwikkeld door het Gamalei-instituut voor Epidemiologie in Moskou, in samenwerking met het Russische ministerie van Defensie.

Chinese spionage

Vorige week beschuldigden de VS ook Chinese spionnen van pogingen tot het stelen van vaccin-informatie. “Op dit eigenste ogenblik probeert China Amerikaanse gezondheidsorganisaties, farmaceutische bedrijven en academische instellingen die essentieel onderzoek naar Covid-19 verrichten, schade toe te brengen”, zei FBI-directeur Chris Wray vorige week.

Lees ook:

Het ideale achterpoortje voor hackers: uw slimme toestellen zijn zo lek als een zeef (+) 

Cybercriminelen hacken oude geldautomaten (+)
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Henri Dederen

  Als het over Rusland gaat is dit altijd 'bijna zeker '... Van de VS weten we gelukkig dat het altijd zeker is omdat daar de bewijzen effectief op tafel werden gelegd. Misschien zou men er beter aan doen om alle krachten samen te bundelen om een oplossing te vinden voor Covid-19.

 • Gilbert Vermeersch

  Zouden dit dan de enige landen zijn die het hacken waard zijn? Dus de EU zou dan ondermaats zijn in deze.

 • Jose Van Hauwaert

  Kris Verbeek. De USA mag men hiermee op gelijke hoogte zetten hoor, die jarenlang Merkel, de UK PM, de Franse President, alle Nato Ambasadeurs, vele EU Diplomaten en bvb Bankinstellingen via hun NRA afluisterden en bespioneerden. Men moet geen vijanden zoeken als men ze in eigen huis heeft...,

 • André Gijbels

  Dan moeten ze de onderzoeks pc niet verbinden aan een netwerk dat verbonden is aan het internet. Dan moet het een volledige stand allone pc zijn.dan kan et gene hack aan gedaan worden

 • Jozef Van Vaerenbergh

  Blijkbaar willen die (gesubsidieerde) onderzoekers niks delen met andere landen om zo alleen de miljarden op te strijken door de verkoop van vaccin en geneesmiddelen. Deze hacking brengt helemaal geen schade toe aan de ontwikkeling van de producten zoals hier wordt beweerd. Het is enkel intellectuele diefstal. Gebeurt constant in die wereld. En of ze gelijk hebben ! Hoe meer info wereldwijd gedeeld wordt hoe sneller het virus weg zal zijn. Dieven mogen van mij ook bestolen worden.