"Rusland zal terugslaan als NAVO wapens opstelt aan grenzen"

De VS willen tanks aan de grens met Rusland om snel te kunnen terugslaan in geval van een aanval.
AFP De VS willen tanks aan de grens met Rusland om snel te kunnen terugslaan in geval van een aanval.
Het Amerikaanse plan om tanks en ander zwaar wapentuig te installeren in NAVO-lidstaten die grenzen aan Rusland zou volgens de Russische militaire top "de meest agressieve onderneming van de VS sinds de Koude Oorlog" zijn. Een hooggeplaatste binnen het Russische ministerie van Defensie waarschuwt dat Rusland desgevallend met vergelding zal reageren en zijn troepenmacht versterken aan het westelijk strategisch front.

De aankondiging van het Pentagon dat de VS zwaar wapentuig in de buurt van Rusland gaat opstellen voor het geval Rusland buurlanden wil aanvallen, noemen de Russen een daad van agressie.

Rusand ontmoedigen
Volgens de VS moeten die wapens op het grondgebied van NAVO-lidstaten regeringen geruststellen die zich momenteel zorgen maken omdat de NAVO te weinig zou doen om Rusland te ontmoedigen.

"Meest agressieve stap sinds Koude Oorlog"
"Indien zwaar militair materieel van de VS, zoals tanks en artilleriebatterijen, opduikt in landen in Oost-Europa en de Baltische Staten, zal dat de meest agressieve stap zijn die het Pentagon en de NAVO hebben genomen sinds de Koude Oorlog", verklaarde generaal Yuri Yakubov van het ministerie van Defensie.

"Rusland zal dan geen andere keuze hebben dan zijn troepen en middelen aan het westelijke strategische front uit te bouwen", zo citeert nieuwsagentschap Interfax de generaal.

Kaliningrad en Wit-Rusland
Rusland zou, steeds volgens Yakubov, raketten kunnen leveren aan de Russische exclave Kaliningrad. Die ligt tussen Polen en Litouwen. Daarnaast zou Rusland zijn troepenmacht in Wit-Rusland kunnen uitbreiden.  "Het staat ons vrij om vergeldingsacties te ondernemen om onze westelijke grenzen te verstevigen", aldus Yakubov.

De VS hebben verklaard dat ze voldoende materieel willen opstellen voor 150 militairen in Litouwen, Letland en Estland. Daarnaast zou materieel voor 750 militairen naar Polen, Roemenië, Bulgarije en mogelijk ook Hongarije gestuurd worden. De aanwezigheid van zware wapens op de grens zou betekenen dat de VN sneller kan reageren in het geval van een aanval op de oostelijke grens van de NAVO.

De Poolse defensieminister Tomasz Siemoniak verwacht binnen enkele weken een definitieve beslissing van de VS omtrent het militair materieel.