"Rusland werkt aan autonome nucleaire 'Doomsday'- torpedo"

Rusland is een voorraad van zo’n 2.000 tactische kernwapens aan het moderniseren, waaronder ook wapens die inzetbaar zijn door schepen, vliegtuigen en grondtroepen.
REUTERS Rusland is een voorraad van zo’n 2.000 tactische kernwapens aan het moderniseren, waaronder ook wapens die inzetbaar zijn door schepen, vliegtuigen en grondtroepen.
Rusland werkt aan nieuwe intercontinentale nucleaire torpedo’s die autonoom werken onder water. Dat beweert het Pentagon. Sommige analisten noemen de torpedo’s 'Doomsday-wapens’.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie waarschuwt in de ‘Nuclear Posture Review' - een rapport waarin de rol van nucleaire wapens in de veiligheid van het land wordt uitgelijnd - dat de Russen nieuwe kernkoppen en draagraketten aan het ontwikkelen zijn die bij ontploffing “grote gebieden kan besmetten met radioactiviteit”. De wapens zouden doelwitten langs de Amerikaanse kust - zoals steden of militaire bases - kunnen raken. 

Volgens het rapport van Defensie is het regime van president Vladimir Poetin ook nucleaire systemen vanuit de Sovjet-tijd aan het updaten. “Rusland is een voorraad van zo’n 2.000 tactische kernwapens aan het moderniseren, waaronder ook wapens die inzetbaar zijn door schepen, vliegtuigen en grondtroepen”.

Nog in diezelfde voorraadkast van in de tijd van de Sovjet-Unie: onder andere lucht-grondraketten, korteafstandsraketten, langeafstandsraketten, ongeleide bommen, dieptebommen en tactische bommen.

Het Witte Huis waarschuwt Rusland dan ook dat bij "ook maar de kleinste nucleaire aanval op Europa de gevolgen vreselijk zullen zijn".  

Afschrikmiddel

Volgens het rapport van Defensie overweegt het Amerikaanse leger nu om nieuwe, kleinere nucleaire wapens te ontwikkelen om Rusland zo ervan te weerhouden hun eigen nucleaire wapens te gebruiken. De vrees van het leger is namelijk dat Rusland de huidige wapens van de VS ziet als te groot om te kunnen gebruiken. Dat betekent dus dat de VS geen goed afschrikmiddel meer heeft. De VS zou geen nieuwe wapens maken, maar bestaande ombouwen.

Rusland heeft al laten weten "teleurgesteld" te zijn over dat idee van de Amerikanen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov laat weten dat zijn land “de nodige maatregelen zal nemen om Rusland te beschermen”. 

De regering Trump blijft voorstander om nucleaire wapens in de wereld zoveel mogelijk beperkt te houden en zal dus het beleid van voormalig president Barack Obama rond nucleaire wapens voortzetten. Op een uitzondering na: Trump zal veel strenger optreden tegen Rusland. 
40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • james vroman

  er moeten weer militaire toestellen aangekocht worden ....ze gaan hun ingebeelde oorlog weer beginnen ..wedden dat ze de duurste toestellen zullen kopen ...beetje de zorgverzekering verhogen hier en een idexsprongske daar en het komt al in de sjakos ..

 • Silvy Broux

  Het zijn toch goede vrienden he Trump en Poetin ? En er werd deze week nog op tv gezegd dat er geen kernoorlog of oorlog komt niet met NK en niet met Rusland ik ben benieuwd

 • Kelly Verlinden

  Rusland wordt alleen maar sterker onder Poetin. Die is ten minste slim, in tijde van vrede bereidt je je voor op oorlog. Niet zoals Europa die als een mak lammetje ligt te slapen.

 • MICHELINE GEVERS

  Hoe we er ook over denken, wij weten niets. We mogen lezen wat we ook willen we lezen nooit de waarheid, want die is toch topgeheim.

 • Marc Camp

  Ach, men weet ondertussen dat meervoudige nucliare explosies laag in de lucht, de gebieden besmet met radioactief materie. Wat men ook weet sinds Tsjernobyl is dat die radioactieviteit tot zelfs in europa terecht kwam, en dit in mindere mate, weet je dan wat meervoudig zou veroorzaken? Nee, ik denk dat we het niet willen weten. Maar eerlijk, ik geloof Amerika ook niet!