"Rusland simuleerde totale oorlog tegen de NAVO"

De militaire oefening 'Zapad' van Rusland en Wit-Rusland in september jongstleden
AP De militaire oefening 'Zapad' van Rusland en Wit-Rusland in september jongstleden
De grootschalige militaire oefening die het Russische leger vorig jaar in september hield, was niet louter defensief. Volgens een belangrijke legergeneraal ging het om een voorbereiding op een totale oorlog tegen de NAVO.

De Estse commandant Riho Terras bevestigt hiermee de vrees van de NAVO dat de Russische operatie 'Zapad-2017' ((Westen-2017, nvdr.) werd gebruikt om een grootschalige militaire aanval tegen de door de VS geleide alliantie te simuleren. Bovendien wilde Rusland aantonen dat het in staat is om op zeer korte termijn grote troepenaantallen te mobiliseren in geval van een conflict.

De oefeningen - die tussen 14 en 20 september vorig jaar plaatsvonden in Wit-Rusland, de Baltische Zee, West-Rusland en Kaliningrad - bootsten een fictief scenario na met aanvallen van militanten, zo stelde het Russische ministerie van Defensie toen.

Maar tijdens een interview met de Duitse krant Bild laat Terras er geen twijfel over bestaan: "Laat me duidelijk zijn, Rusland simuleerde een grootschalige aanval tegen de NAVO. Het was niet alleen gericht tegen de Baltische staten aangezien de reeks oefeningen plaatsvond in een ruime regio van het hoge noorden tot aan de Zwarte Zee."

Hij voegde eraan toe: "De schaal en de omvang van de hele oefening was veel groter dan officieel gemeld."

Foto van Russische militaire oefening op 18 september
EPA Foto van Russische militaire oefening op 18 september

In plaats van een "puur defensieve" oefening zoals Rusland altijd beweerde, werd Zapad gebruikt om een ​​"volledige conventionele oorlog tegen de NAVO in Europa" te simuleren, meldde Bild al eerder, waarbij het twee analisten van een westerse inlichtingendienst citeerde.

Eerder liet de Tsjechische generaal Petr Pavel zich al in dezelfde zin uit. Volgens hem kon het manoeuvre eveneens gezien worden als voorbereiding op een grote oorlog.

Volgens Russische bronnen namen 12.700 soldaten aan de operatie deel maar het zouden er wel 70.000 tot 100.000 kunnen geweest zijn, meende de Tsjechische generaal die voorzitter is van de militaire raad van de NAVO. ”Wat we hebben gezien, is een serieuze voorbereiding op een grote oorlog. Als we naar het hele plaatje kijken, moeten we ons zorgen maken omdat Rusland niet transparant is”, aldus Pavel.

AP86 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Andy De Schieter

  Mocht het zover komen tussen de N.A.T.O. en Rusland, dan is de N.A.T.O. op 2 dagen van de kaart geveegd.

 • joeri gielen

  Als Rusland wil staan ze op 3 dagen aan onze Belgische kust....Merkel heeft trouwens op een NAVO top al gezegd dat indien de Rus wil komen zij hem niet kunnen tegen houden...wat betreft zijn tanks...als hij die zou parkeren met de voorkant tegen de Europese grens...dan kan hij heel die grens dicht zetten en wel 3 (DRIE!!!) rijen dik. De NAVO houdt hem niet tegen...NIEMAND houdt hem tegen...als hij wil punt .

 • Tom Van Calster

  @Chris Bogaerts : het russische materiaal is verouderd. Ze hebben een paar goed uitgeruste divisies maar de rest is nog van een lager niveau als het belgisch leger. Dus nee, schrik hebben moeten we niet echt van de russen als het aankomt op een conventionele oorlog.

 • ETIENNE LOGIST

  "Ik weet niet met welke wapens Wereldoorlog III zal worden gevochten, maar de Vierde Wereldoorlog zal worden bestreden met stokken en stenen"...

 • romy verhove

  Paniekzaaierij van de Media natuurlijk!