"Rusland ontwikkelt kruisraket met bereik van ruim 4.500 kilometer"

Het INF-verdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten verbiedt geen raketten die op zee gelanceerd worden.
EPA Het INF-verdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten verbiedt geen raketten die op zee gelanceerd worden.
Rusland ontwikkelt een kruisraket met een bereik van meer dan 4.500 kilometer voor de Russische marine. Dat meldt het staatspersagentschap TASS. Het wapen zou tegen 2027 aan het Russische leger worden geleverd, aldus een anonieme bron bij de defensie-industrie.

De raket zou deel uitmaken van de Kalibr-klasse. Die raketten worden gelanceerd door schepen en onderzeeërs en kunnen een kernkop dragen. 

Momenteel vindt wetenschappelijk onderzoek plaats voor de nieuwe raket. Het ministerie van Defensie financiert de ontwikkeling. 

Voor nucleaire duikboten
De nieuwe raket heeft een grotere reikwijdte en een andere omvang dan de bestaande Kalibr-raketten. Grote oorlogsbodems -zoals fregatten- en nucleaire duikboten zullen uitgerust worden met het wapen, aldus nog de anonieme bron. De nieuwe Kalibr-M-raket zou ongeveer een ton wegen. 

Het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Force) tussen Rusland en de Verenigde Staten verbiedt geen raketten die op zee (of in de lucht) gelanceerd worden. Kernraketten en kruisraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer die vanaf de grond gelanceerd worden moeten wel vernietigd worden.

“Regels geschonden”
Washington en de NAVO-landen beschuldigen Rusland er al langer van het INF-verdrag te schenden met het nieuwe Russische rakettenprogramma SSC-8. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde in een reactie aan uit het verdrag te willen stappen. De Russische president Vladimir Poetin dreigde er dan op zijn beurt mee nieuwe middellangeafstandsraketten te zullen ontwikkelen, als de Amerikanen zich daadwerkelijk uit dat verdrag terugtrekken. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  Ik hou niet van die machines, geen normaal mens. Maar Rusland heeft overschot van gelijk want het wordt dreigend omsingeld door de Amerikanen. Denk maar aan Oekraïne en steeds verder oprukken van de Navo naar het oosten. Russische wapens zijn tegenwoordig beter dan de Amerikaanse. Als ze dat niet in stand houden wordt Rusland opgegeten door de Amerikanen.

 • Martin Soetaert

  Europa ; Amerika en al hun bondgenoten hebben Poetin al vaak terechtgewezen of gedreigd maaar ...... Poetin doet rustig verder zijn gangetje en dat zal de wereldvrede ernstig bedreigen.

 • Gilbert Vermeersch

  Wij hebben 27 aparte zo goed als onafhankelijke legers. Europa, we kunnen maar beter opletten, de NAVO is niet meer zoals het zijn moet.

 • BERT VANHOECKE

  En de Amerikanen, ontwikkelen die dan geen nieuwe wapensystemen misschien ? Raar dat we daar niets over horen.