"Rusland koopt minstens twee oorlogsschepen van Frankrijk"

UNKNOWN

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vandaag gezegd dat Rusland minstens twee Mistral-helikopterschepen van Frankrijk zal kopen. Sarkozy zei aan werknemers van de scheepswerf STX in Saint-Nazaire dat zij de twee schepen zouden bouwen.

Sarkozy en Medvedev
De president voegde eraan toe dat er nog onderhandeld werd over het contract. "Maar de beslissing is genomen, dat staat vast."
In maart zeiden Sarkozy en de Russische president Dmitri Medvedev in Parijs dat onderhandelingen begonnen waren over de aankoop van vier Mistral-schepen door Moskou. Sarkozy zei toen dat hij wou dat twee van de Mistrals in Frankrijk gebouwd zouden worden. Het was niet duidelijk of er nog twee andere schepen in Rusland gebouwd zullen worden.

Verontwaardiging
Het omstreden contract heeft zenuwachtigheid en verontwaardiging uitgelokt in vroegere Sovjetrepublieken als Georgië en de Baltische landen, en ook in de Verenigde Staten. Sarkozy heeft beloofd dat de Mistrals zonder militaire uitrusting geleverd zullen worden, een beperking die door Rusland bekritiseerd werd. (belga/ep)