“Rusland in bezit van meer kruisraketten dan tot nu toe gedacht”

Onderdelen van een SSC-8/9M729-kruisraketsysteem
REUTERS Onderdelen van een SSC-8/9M729-kruisraketsysteem
Rusland heeft meer SSC-8 kruisraketten met een gemiddeld bereik dan aanvankelijk gedacht. Dat schrijft Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ) zondag.

Volgens de krant FAZ zijn er naast de sites in Kapustin Yar in het zuiden van Rusland en in Kamyshlov, er nog twee andere locaties waren waar bataljons en raketten gestationeerd zijn: één in Mozdok, in de Russische autonome republiek Noord-Ossetië, en één in Shuya in de buurt van Moskou.

Elk van de vier bataljons zou uit vier draagraketten op wielen bestaan, die op hun beurt elk vier projectielen hebben, aldus de krant. Dat betekent dat Rusland minstens 64 SSC-8 raketten heeft, die bewapend kunnen worden met gewone of nucleair raketkoppen.

De raketten zouden met een nucleaire lading maximaal 2350 kilometer ver kunnen reiken. Dat betekent dat Portugal als enige land in Europa buiten het bereik van Rusland ligt.

INF-verdrag

Het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces) tussen Rusland en de Verenigde Staten voorziet de vernietiging van alle kern- en kruisraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer die op de grond worden gelanceerd. Rusland beweert alleen maar raketten met een reikwijdte van 480 te hebben, die dus ook niet verboden zijn onder het INF-verdrag. 

Vorige week stapten zowel de VS als Rusland uit die overeenkomst. 

Het verdrag werd in 1987 onderhandeld door de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Russische sovjetleider Michail Gorbatsjov en voorziet de vernietiging van alle kernraketten en kruisraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer die op de grond worden gelanceerd.

REUTERS5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan LAUNDERS

  wie gelooft al die zever. Precies of de Russen zullen komen vertellen wat ze bezitten aan wapens. Trump heeft daarin gelijk. Rusland kan ons zó plat leggen. Poetin is geen onnozelaar; zijn ogen zeggen al genoeg.

 • Ibn Marouf

  Wie heeft ooit zo'n verdrag weten gerespecteerd worden? Sic vis pacem, para bellum! Daar is maar één, maar dan ook maar één garantie op vrede: een zeer sterke defensie hebben! En al de rest is larie en apekool. En terwijl wij hier janken over Rusland en de VS is China, in alle stilte, een modern hypergroot leger aan het opbouwen!

 • Filiep Lapeire

  Rusland heeft zekerlijk veel meer wapens dan gekend, de VS idem, China idem,... Gelukkig zijn er kernwapens genoeg aan beide zijden, dit houd de vrede in stand. Kernwapens kunnen toch niet gebruikt worden want indien deze zouden gebruikt worden plegen de ruzie makende leiders regelrechte zelfmoord. Enkel het feit dat ze er zelf aangaan voorkomt dat er oorlog komt.

 • Roel Mick

  Kijken we ook maar eens naar Amerika. Die hebben ook meer dan ze zeggen en doen veel in het geheim. Ze hebben ook gans het Westen onder controle en spioneren ons.

 • Gino De Neef

  Dus toch een schending van het verdrag. Trump heeft dus opnieuw gelijk!