“Rusland heeft schip om omstreden gasleiding af te werken”

De Russische president Vladimir Poetin.
photo_news De Russische president Vladimir Poetin.
De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat Rusland een speciaal ‘pijplegschip’ achter de hand heeft waarmee de omstreden Nord Stream 2-gasleiding naar Duitsland verder kan worden aangelegd. Dat meldt de Russische krant Kommersant. Door sancties van de Verenigde Staten heeft de aanleg al vertraging opgelopen.

Poetin sprak woensdag over het schip tijdens zijn traditionele jaarlijkse ontmoeting met topmensen uit het Russische bedrijfsleven in het Kremlin, aldus de krant. Poetin wil dat door de inzet van het schip de leiding wordt afgebouwd. Wel zei de Russische president dat de voltooiing van het project met enige maanden zal worden ‘verlengd’ als gevolg van de sancties die de Amerikaanse president Donald Trump vorige week afkondigde tegen bedrijven of personen die aan de pijpleiding meewerken.

Het Nederlands-Zwitserse bedrijf Allseas, dat de pijpleiding legde met behulp van de schepen Pioneering Spirit en Solitaire, schortte het werk daarop op om Amerikaanse maatregelen te voorkomen.

Laatste redmiddel

In 2016 kocht de Russische energiereus Gazprom een ​​speciaal pijplegschip genaamd Academic Cherskiy, dat als laatste redmiddel kon worden gebruikt als Europese bedrijven zouden stoppen met werken aan Nord Stream 2. Volgens een bron bij Gazprom zou dat schip met een lagere snelheid werken dan de schepen van Allseas.

Voordat de Amerikaanse sancties werden afgekondigd, was het doel van de Russen om de leiding medio 2020 in werking te hebben.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Marien

  De kerncentrales in Duitsland worden gesloten om bruinkool te verbranden en om vervolgens ook nog eens duur Russisch gas te gaan verbranden. CO2, dat is allemaal geen probleem, niet? Dat gas komt dan ook nog eens van Rusland, een natie waartegen we terecht sancties opleggen wegens de EU relaties met Oekraïne. En.... Trump is hierin de slechterik, kan het nog hypocrieter?

 • pierre Van den Wijngaert

  Europa,om ons te verdedigen hebben we Trump nodig Om ons te verwarmen hebben we Poetin nodig Om de migranten tegen te houden hebben we Erdogan nodig.enz Arm Europa

 • Steven Nevets

  Grootste paradox ooit de VS. Hoe meer vrede ze brengen hoe meer oorlog er komt.

 • rony stokart

  Wanneer zullen Europese media de moed hebben om de USA aan te pakken zoals het hoort: een kriminele staatsmacht die zonder UNO mandaat overal oorlog voort.

 • WILLY ZACHEL

  Wanneer gaat Europa die Trump eens terug fluiten ? Als ze al eens beginnen alle sancties tegen Rusland af te schaffen en ook met China de handels betrekking te optimaliseren En dan Amerika zoveel mogelijk links te laten liggen zelfs de handelsbetrekkingen stop te zetten of toch op minimum niveau De vraag is toch willen zij zo graag aan ons verkopen of hebben wij van hun héél écht iets nodig ?