"Rusland heeft lab van rebellen ontdekt waar chemische wapens gemaakt worden"

Een beeld van Douma.
AFP Een beeld van Douma.
Het Russische leger heeft een laboratorium van rebellen in de Syrische stad Douma ontdekt waarin chemische wapens vervaardigd worden, en een opslagplaats voor componten ervan. Dat heeft defensie-expert Aleksandr Rodjonov aan de Russische staatstelevisiezender Rossija-24 gezegd.

In het lab werden ingrediënten voor gifgassen zoals mosterdgassen gevonden, aldus de Russische expert in chemische, biologische en stralingswapens. "Men kan concluderen dat dit laboratorium gebruikt werd door illegale gewapende groepen om giftige substanties te vervaardigen", aldus Rodionov.

Er zijn vermoedens dat op 7 april in Douma een chemische aanval plaatsgevonden heeft. De VS en de internationale gemeenschap wijzen met een beschuldigende vinger naar het Syrische regime. 

De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië voerden zaterdag bombardementen uit op Syrië als reactie op de chemische aanval. Het regime van president Bashar al-Assad en bondgenoot Rusland ontkennen elke Syrische betrokkenheid. Vandaag zijn in Douma deskundigen van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) aangekomen voor een onderzoek.
63 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joannes Roderigas

  ja eerst de ingang verbieden , een lab installeren, en dan zeggen we hebben er een gevonden, simpel wie gaat hen geloven? ik niet.

 • Luc Lepoudre

  Inderdaad zijn veel andere bronnen met meer berichtgeving. Belangrijk is ook dat gifgasbommen niet moeten gedropt worden vanuit de lucht. Het volstaat ze op een lokplaats te leggen die hoogst waarschijnlijk zal gebombardeerd worden. Dan kanje direct de schuld steken op de bommengooier.

 • johan debue

  En wie zegt dat dit fake news is diegenen die kijken en luisteren naar de alom vertrouwde media.De echte waarheid is te vinden op het internet en nee het is geen fake news voor diegene die het nog niet weten.

 • alois philipsen

  Zou wel eens juist kunnen zijn en de chemische bommen zullen door het verzet zeker gedropt zijn met papieren vliegertjes want het verzet heeft geen helikopters noch vliegtuigen.

 • Daan Roos

  Ik kan alleen iedereen aanraden om de verslagen te lezen van Robert Fisk, voor ze van het net zijn afgehaald. Deze reporter, die tal van beroemde prijzen heeft gehaald, die zelfs Binladen heeft geïnterviewd, die Arabisch spreekt en die van het begin af in Oost Ghouta verbleef.