"Rusland en VS zijn New START-verdrag nagekomen en hebben minder kernwapens"

Het huidige START-kernwapenverdrag, New START genaamd, trad op 5 februari 2011 in werking, nog onder president Obama.
Photo News Het huidige START-kernwapenverdrag, New START genaamd, trad op 5 februari 2011 in werking, nog onder president Obama.
De Verenigde Staten en Rusland zijn volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS hun verplichtingen van nucleaire ontwapening nagekomen, zoals die vastgelegd zijn in het huidige START-kernwapenverdrag (Strategic Arms Reduction Treaty). 

Dat zei Heather Nauert, de woordvoerster van Buitenlandse Zaken vandaag in Washington. "Wij zijn onze verplichtingen nagekomen. En we hebben geen aanleiding om te vermoeden dat Rusland dat niet heeft gedaan", zei Nauert.
Het huidige START-kernwapenverdrag, New START genaamd, trad op 5 februari 2011 in werking. 

Verminderde capaciteiten

De grootste kernmachten verbonden zich ertoe hun capaciteit binnen de zeven jaar duidelijk te verminderen. De deadline is komende maandag.
Het verdrag bepaalt dat beide landen nog slechts achthonderd draagsystemen overhouden voor kernkoppen. 

Het gaat om intercontinentale raketten op land, raketten die vanaf onderzeeërs afgevuurd worden, maar ook grote bommenwerpers die uitgerust zijn om atoombommen af te werpen.

Het aantal inzetbare kernkoppen zelf werd voor beide landen gelimiteerd tot 1.550. Het akkoord loopt tot het jaar 2020. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos beverke

  Ja het aantal vermindert, maar de kracht van de bommen is vergroot...

 • Daan Roos

  En wanneer gaat de VS zijn chemische wapens vernietigen. Ook dat was overeengekomen. Rusland is er klaar mee, nu nog de VS.

 • chris bogaerts

  Ja ik lees overal net dat Rusland hun kernwapen arsenaal aan het uitbreiden zijn net als de rest van hun wapentuig. China en omringende landen ook. In het Midden-Oosten is de laatste jaren een enorm hoeveelheid aan wapentuig verkocht. Maar de naïevelingen hier geloven nog dat we geen defensie nodig hebben. En neen dit ligt niet aan Trump.....

 • Sobek Wessels

  Het mag wel wat sneller gaan en veel en veel minder kernkoppen ? Trouwens , China mag gerust ook een pak minder wapens uitvoeren want in al die arme landen gebruiken terroristen vooral Chinese Kalasjnikov en kogels omdat ze een pak goedkoper zijn ! Amerika en Rusland spijzen vooral de Dictatoriale Regimes met wapens ! Hoe denk je dat N-Korea aan zijn Kernwapens materiaal en technologie geraakt is ? Van Rusland, China , Iran .

 • Pascal Fransen

  Dat zijn er nog genoeg om deze planeet ettelijke keren om zeep te helpen