"Rusland en Syrië belemmeren OPCW-onderzoek in Douma"

VN-voertuigen voor het hotel waar de OPCW-experts verblijven in Damascus.
AFP VN-voertuigen voor het hotel waar de OPCW-experts verblijven in Damascus.
De Verenigde Staten vermoeden dat Rusland en Syrië proberen OPCW-onderzoekers weg te houden uit Douma, waar mogelijk een aanval is uitgevoerd met chemische wapens. De landen zouden ondertussen proberen bewijsmateriaal weg te werken. Volgens luitenant-generaal Kenneth McKenzie van het Pentagon kan Damascus overigens nog "beperkte" chemische aanvallen uitvoeren.

"We beschikken over geloofwaardige informatie die erop wijst dat Russische functionarissen samenwerken met het Syrische regime om deze inspecteurs te vertragen en de toegang te ontzeggen tot Douma", zei Heather Nauert, woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze stelde dat "belastend bewijs over het gebruik van chemische wapens" wordt verwijderd.

Beschoten

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft een team naar Syrië gestuurd om de vermeende aanval te onderzoeken. De onderzoekers moesten hun bezoek aan Douma deze week noodgedwongen uitstellen nadat beveiligers van de Verenigde Naties tijdens een verkenningsmissie waren beschoten.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelde donderdag dat opstandelingen verantwoordelijk zijn voor de aanval op de VN-medewerkers. Het departement stelde dat de "strijders en extremisten" waarschijnlijk vrezen dat de OPCW-experts toegang krijgen tot de plek van de vermeende aanval.

Verslechtering 

Nauert herhaalde dat het Syrische regime achter de chemische aanvallen zat en zei dat de VS ook geloofwaardige informatie hebben dat "mensen op de grond door zowel Rusland als Syrië onder druk gezet zijn om hun verhaal te veranderen." 

De VS vrezen dat het bewijs zou "verslechteren" naarmate het bezoek van de inspecteurs steeds meer vertraging oploopt. "Dat is een erg grote bezorgdheid van ons", aldus de woordvoerster.

Twee Syrische jongetjes in de stad Douma.
AFP Twee Syrische jongetjes in de stad Douma.

Nog chemische aanvallen mogelijk

Het regime in Damascus heeft overigens nog "overblijvende" scheikundige militaire slagkracht, zei luitenant-generaal Kenneth McKenzie van het Pentagon vandaag.

"Zij (het regime in Damascus) behouden nog een overblijvende slagkracht. Die is waarschijnlijk verspreid, over het hele land op meerdere sites", zei McKenzie. "Ze zullen de slagkracht hebben om in de toekomst beperkte (chemische) aanvallen te doen - ik zou het niet uitsluiten - Maar als zij dergelijke aanvallen overwegen, moeten zij over hun schouder heen kijken en zich zorgen maken want wij houden hen in de gaten en wij hebben de capaciteit om hen opnieuw aan te vallen als dat nodig is".

De luitenant-generaal kon niet zeggen of er in de drie bij de bombardementen geraakte sites wel degelijk chemische wapens aanwezig waren. "Onze conclusies zijn dat onze wapens hun doel hebben getroffen, wij hebben de graad van het gewenste succes tegen deze drie sites behaald en wij denken dat er waarschijnlijk chloor en sarin was, en misschien op de drie sites". 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Peeters

  Eerst hond rakketten afschieten en erna zeggen dat het onderzoeksteam niet tijdig op deze plaats geraakt, hoe naif kan je zijn

 • Gilbert Haelewyn

  Als het van de VS komt, geloof ik er niet te veel van..

 • Geert Tamsyn

  En waarom zou de UN beveiliging dat doen, meneer De Mol? Douma is volledig in handen van het regeringsleger, en het OPCW team werd al twee keer beschoten, kan het nog duidelijker?

 • Paul Corvair

  Dan is er toch wat te verbergen of op te ruimen. Hiermee is de aanval met chemische wapens voor mij bevestigd.

 • Eddy Beurms

  Die Amerikanen draaien hun hand niet om voor een leugen meer of minder. In dit geval reigen ze de leugens aan elkaar. Ongelooflijk dat Europa daar niets tegen onderneemt.