"Rusland en Israël sluiten deal over conflict in Syrië"

De Russische president Vladimir Poetin (R) praat met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (L) over het conflict in Syrië.
EPA De Russische president Vladimir Poetin (R) praat met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (L) over het conflict in Syrië.
Rusland en Israël hebben een deal gesloten over het conflict in Israël. Volgens diplomatieke bronnen doet Rusland er alles aan om Iraanse aanwezigheid in Syrië weg te houden van de grens met Israël, dat op zijn beurt niet zal ingrijpen als het Syrische regime de controle herovert in het zuiden van Syrië.

De bronnen stellen volgens de Israëlische krant Haaretz dat Iraanse troepen nog niet allemaal bij de grens zijn vertrokken. Maar Rusland zou zijn best doen om de afspraak na te komen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is momenteel in de Russische hoofdstad Moskou voor een tweedaags bezoek. Hij spreekt daar met zijn ambtsgenoot Vladimir Poetin. Netanyahu liet weten dat Jeruzalem en Moskou nauw samenwerken. Eerder op de dag hadden de Israëlische strijdkrachten een drone uit de lucht gehaald die naderde vanuit Syrië. Volgens de Israëlische premier was dat met dank aan Rusland. "We handelen tegen doelen van Iran en Hezbollah en er is geen weerstand van de Russische troepen", aldus de premier.

De Israëlische autoriteiten volgen de opmars van Syrische regeringstroepen bij de Golanhoogten en de grens met Jordanië met argusogen. Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad krijgt behalve van Rusland ook steun van Iran en Hezbollah, aartsvijanden van Israël.
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Febe Chapin

    Dus Israël krijgt een deel van Syrië om hun geheime oorlog in Syrië te laten stoppen.

  • Jef Denijs

    En Poetin betrouwd Israël ? Erg naïef, Israël heeft nog nooit een akkoord gerespecteerd, tenzij ze er iets bij te winnen hebben.