"Rusland dreigt website BuzzFeed te blokkeren"

De Amerikaanse nieuwswebsite BuzzFeed heeft naar verluidt een waarschuwing gekregen van Rusland. Dat meldt BuzzFeed zelf. De aanleiding zou een artikel zijn over de dodelijke veldslag tussen Islamitische rebellen en Russische troepen in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny donderdag. Bij een vuurgevecht vielen toen zeker 19 doden.

De redactie van BuzzFeed ontving gisteren een e-mail, die op de website werd gepubliceerd, van de Russische mediawaakhond Roskomnadzor. Daarin stond te lezen dat het verschenen artikel "oproepen bevat tot massale betogingen, extremistische activiteiten of deelname aan massale publieke acties met schending van de openbare orde". Er werd meegedeeld dat de toegang tot de site "beperkt wordt door providers op het grondgebied van de Russische Federatie". BuzzFeed krijgt 24 uur de tijd om het artikel te verwijderen.

Het artikel verscheen woensdagavond (plaatselijke) tijd en bevat berichten en filmpjes van sociaalnetwerksites. Er werd onder andere een Youtubefilmpje gebruikt van de website Kavkaz Center, de spreekbuis van rebellen in de hele Kaukasus. Die website staat op de zwarte lijst in Rusland. Het filmpje werd gisterenmiddag verwijderd van Youtube en kort daarna ook door BuzzFeed. Uit de e-mail van Roskomnadzor kan niet duidelijk worden opgemaakt of er bezwaar is tegen het volledige artikel, het gebruik van dat specifieke filmpje of andere materialen in het stuk.

Eerder deze week blokkeerde Rusland korte tijd online videodienst Vimeo omdat op hun website een propaganda-filmpje van IS te vinden was. Er gelden sinds kort strengere regels rond internetbeheer en ook lokale nieuwswebsites worden geviseerd. Zo werden ook al verschillende sites geblokkeerd die kritiek uitten op president Vladimir Poetin.