“Rusland bombardeerde in mei vier Syrische ziekenhuizen in 12 uur tijd”

Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.
Russische militaire vliegtuigen hebben op 5 mei in rebellenzones in Syrië in twaalf uur tijd vier ziekenhuizen gebombardeerd. Dat schrijft de ‘New York Times’. Het opzettelijk aanvallen van ziekenhuizen wordt door het internationaal recht beschouwd als een oorlogsmisdaad. 

Het Russische leger ontkent echter achter die bombardementen te zitten. “Het spijt ons vast te stellen dat een ernstige krant slachtoffer wordt van de manipulaties van terroristen en de Britse inlichtingendiensten”, schrijft de woordvoerder van het ministerie van Defensie in een persbericht. “De zogezegde ‘bewijzen’ van de Times zijn zelfs het papier waarop ze afgedrukt zijn niet waard.”

De ‘New York Times’ baseert zich op Russische radio-opnames, gegevens die verzameld zijn door waarnemers van het luchtverkeer en getuigenissen. De aanvallen zouden deel uitmaken van een grote aanval die geleid werd door het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Volgens het onderzoek van de krant was een van de doelwitten het chirurgisch ziekenhuis Nabad al Hayat in de provincie Idlib. Sinds 2013 werd dit medisch centrum al drie keer aangevallen, met als gevolg dat de hele infrastructuur verhuisd werd naar een ondergronds complex.

Verder werden ook de ziekenhuizen Kafr Nabl en Kafr Zita en het kinderziekenhuis Al Amal aangevallen. De vier ziekenhuizen hadden hun coördinaten doorgegeven aan de Verenigde Naties, zodat ze op de lijst konden komen van plaatsen die bespaard blijven van luchtaanvallen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Wanneer ga nze eens beginnen vertellen over d beelden va ndie ziekenhuizen, waar rebellengroepringen zelf filmden en opschepten met hun opstelling van artillerie op het gelijkvloers, de geimproviseerde labo's voor chemiewapens en andere munitie te maken, en de zelf opgezette filmpjes van " slachtoffers en dode kinderen" die paar maanden later plots in nieuwe filpjes opnieuw "gewond" waren. Dat zwijgt men dood.

 • Marcela Tehani

  Zoveel satellieten rond de aarde, waarom houden ze die conflictgebieden niet permanent in de gaten? Dan kan toch gemakkelijk bewezen worden van wie die bombardementen komen.

 • Ramon Simon

  Nu moeten ze ook niet aankomen met internationaal recht.

 • Leopold Vanhoof

  Erdogan, Trump, Poetin, de Noord-Koreaanse en de Chinees leiders zouden in een eerlijke wereld allemaal kunnen veroordeeld worden voor misdaden tegen de menselijkheid, maar de wereld is niet eerlijk.

 • Luc Lepoudre

  Zo gaat de NYT te werk om conflicten aan te stoken en anderen te criminaliseren. Waarom doen ze hun onderzoeken niet over Raqqa of over Mosul? Daar heeft het er nochtans vreselijk aan toe gegaan en waren de Amerikanen met de Navo zelf de daders.