“Rijken moeten stoppen met belastingen te ontwijken. Al de rest is bullsh*t”: Nederlands historicus zet miljardairs stevig op hun nummer in Davos

Twitter
Een Nederlands historicus heeft een opmerkelijk optreden gemaakt op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Tijdens een panelgesprek gaf Rutger Bregman een zaal vol miljardairs een stevige veeg uit de pan. “Jullie moeten stoppen met belastingen te ontwijken”, klonk het onomwonden op beelden die intussen de wereld rondgaan en gedeeld werden door onder meer de Amerikaanse senator Bernie Sanders.

Bregman is geen onbekende. Hij schreef al verscheidene boeken, onder meer over een voorstel om iedereen een basisinkomen te geven en het belang van een kortere werkweek. Zijn ‘Gratis geld voor iedereen’ werd intussen in 30 talen vertaald en meer dan een kwart miljoen keer verkocht. Hij sprak twee jaar geleden ook al in Vancouver tijdens een prestigieuze TED-conferentie, waar bekenden als Bill Gates, Steven Spielberg en Monica Lewinsky in de zaal zaten.

Gelijkheid

In Davos trok hij van leer tegen de rijken der aarde. Volgens hem ontwijken de aanwezigen op het World Economic Forum de échte kwestie in de strijd om gelijkheid, namelijk dat de rijken geen eerlijke bijdrage betalen als het op belastingen aankomt.


“Het is ongelofelijk”, klonk het. “Er zijn 1.500 privévliegtuigen naar hier gevlogen om Sir David Attenborough te horen praten over hoe we onze planeet om zeep helpen. Maar niemand heeft het over de échte kwestie: rijken die geen eerlijke belastingbijdrage betalen. Het is alsof ik op een bijeenkomst ben van brandweermannen en er niemand mag praten over water.”

Volgens Bregman stelde het World Economic Forum 10 jaar geleden de vraag wat er gedaan kon worden om brede sociale onvrede te voorkomen en volgens hem is het antwoord eenvoudig: “Stop met praten over liefdadigheid en start met praten over belastingen”.

Dat sommige miljardairs aanvoeren dat een hogere belasting voor grote kapitalen niet werkt, vindt hij onzin. “In de Verenigde Staten heeft het gewerkt”, zegt hij. “In de jaren 50 onder president Eisenhouwer. De marginale inkomstenbelasting ging toen tot 91 procent voor de superrijken.”

“Geen raketwetenschap”

Volgens hem is het geen raketwetenschap: “We kunnen blijven praten over allerlei stomme plannen voor liefdadigheid, we kunnen Bono nog maar eens uitnodigen, maar we moeten het eigenlijk over belastingen hebben. Belastingen, belastingen en belastingen. Al de rest is bullsh*t.”

Beelden van het gesprek van vorige week werden de jongste twee dagen meer dan 5 miljoen keer bekeken en tienduizenden keren gedeeld. Onder meer door senator Bernie Sanders uit Vermont, die drie jaar geleden een gooi deed naar het Amerikaanse presidentschap. Hij was het volledig eens met Bregman: “We hebben een gemanipuleerd belastingsysteem dat in essentie het ontwijken van taksen legaliseert voor grote bedrijven en de rijkste individuen. Het wordt hoogtijd dat we die belachelijke achterpoortjes sluiten en de rijken een eerlijk deel doen betalen.” (lees hieronder verder)

Bernie Sanders on Twitter

We have a rigged tax code that has essentially legalized tax-dodging for large corporations and the world's wealthiest individuals. It is time to end these egregious loopholes and make the wealthy pay their fair share. https://t.co/kCChn6dJFM

Bregman zelf postte op Twitter achteraf een link naar een opiniestuk dat hij twee jaar geleden schreef voor de Britse krant The Guardian en waarin hij stelde dat “de meeste rijkdom niet gecreëerd wordt aan de top, maar daar wel opgedaan wordt”. 

Rutger Bregman on Twitter

Here's the long version of what I tried to make clear in Davos. Most wealth is not created at the top, but merely devoured there. https://t.co/iSZlcJssaa #wef19
95 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hans Van Meirvenne

  Eén feit , als men zich niet meer diplomatisch of professioneel kan verdedigen ben je als verslaggever ongeschikt en verstandelijk beperkt in de functie die hij beoefent,zijn geld maakt macht en met te schelden denkt dat hij ongenaakbaar is.Zieliger kan niet en dit voor de wereld... ik lachte er smakelijk om,Bravo Bregman maar zo moeilijk is het niet om zo’n (Trump)types boos te maken :)

 • Jens van den Broeck

  In Afrika roepen ze dat ook "Die vuile Europeaanse burgers moeten meer belasting betalen!". Want veel Nederlanders gaan vuurwerk kopen in het buitenland, en veel Belgen shoppen online uit het buitenland voor de goedkoop. Da's ook belastingontduiking hé mensen! Strafbaar!!

 • Wouter Verhelst

  Jaloersheid is een lelijk beest. Start een onderneming op, werk dag en nacht om die succesvol te maken, vervolgens ben je vrij om alle winst te verdelen onder die mensen die netjes 38 uurtjes (of minder) kloppen zonder enig risico te nemen maar wel zeuren dat “het niet eerlijk is”.

 • Roger Geens

  Het zijn niet de rijken maar wel de politici in de Europese landen ,corruptie en allerlei achterpoorten die open gelaten worden door de politici zijn oorzaak dat er massaal veel schulden zijn in Europa . En men verwacht dat de kleintjes het blijven betalen ,maar dat is niet zo kijk maar naar Frankrijk .In Frankrijk zie je anarchisten mee opstappen met gele vestjes die geen haar beter zijn .Macron zal het geweten hebben .

 • Patrick Moorthamer

  Als er zo politiekers waren die het lef hadden zoals deze man om dat in daden om te zetten kregen van mij direct mijn stem en misschien van nog velen.