"Regering en oppositie Syrië ontmoeten elkaar volgende week in Moskou"

Schade na een luchtaanval in Douma. Het bombardement zou dit weekend zijn uitgevoerd door overheidstroepen.
AFP Schade na een luchtaanval in Douma. Het bombardement zou dit weekend zijn uitgevoerd door overheidstroepen.
Vertegenwoordigers van het Syrische regime en verschillende oppositiegroepen in het land zullen elkaar volgende week in Moskou ontmoeten. Dat meldt het Russische persbureau TASS op basis van verklaringen van de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken.

Woensdag overlegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov met Staffan de Mistura, speciaal gezant van de VN voor Syrië. De twee zullen praten over de start van een dialoog tussen oppositie en de regering van president Assad.

Voedselhulp

Rusland verleent de Syrische regering militaire steun sinds september. Ook steunt het land Syrië met voedselhulp, zo werd vandaag bekend. Rusland heeft ook een grote hoeveelheid tarwe afgeleverd: zo'n 100.000 ton. De voedselhulp is inmiddels aangekomen in het land waar al ruim vier jaar een bloedige burgeroorlog woedt, liet het Russische ministerie van Landbouw dinsdag weten.

Het kost de Syrische regering moeite om genoeg graan te kopen op de wereldmarkt. Westerse sancties tegen het regime zijn niet van toepassing op voedsel. Het financieren van graanimport is echter een knelpunt, omdat Syrische banken wel onder de strafmaatregelen vallen.

Rusland is samen met Iran de belangrijkste bondgenoot van het regime van president Assad.