"Regering-Bush intimideerde buitenlandse leiders omtrent Irak"

De regering-Bush intimideerde en bedreigde buitenlandse leiders om de schijn te kunnen wekken dat de Amerikaanse invasie van Irak in maart 2003 door een groot deel van de internationale gemeenschap werd gedragen. Dat schrijft de Chileense diplomaat Ricardo Munoz in een nieuw boek, 'A solitary war: a diplomat's chronicle of the Iraq war and its lessons'. Uit het boek blijkt dat de zogenaamde "coalitie van bereidwilligen" voor een groot deel bestond uit onwilligen en afgeblaften. Het boek wordt dit weekeinde besproken in de krant Washington Post.

Munoz, momenteel Chileens ambassadeur bij de VN, maakte alles van dichtbij mee: in 2003 maakte zijn land deel uit van de VN-Veiligheidsraad. Chili was één van de zes landen die onbeslist bleven over een resolutie die de VS de toelating zou geven, Irak binnen te vallen. De Veiligheidsraad telt 15 landen, waarvan vijf permanente. Een Chileens initiatief dat tot uitstel van de invasie zou hebben gezorgd -en dat Saddam meer tijd zou hebben gegeven om te bewijzen dat zijn land inderdaad niet over massavernietigingswapens beschikte- werd door de VS gesaboteerd. In zijn boek zegt Munoz dat de VS-regering zelfs haar bondgenoten liet afluisteren en onwillige regeringen bedreigde met handelssancties en het royeren van ambassadeurs.

Behoefte aan steun
Volgens Munoz zorgde het optreden van Washington voor "verbittering en wantrouwen" in de Amerikaanse betrekkingen met vele landen. Er kwam pas een dooi in die relaties toen het met de bezetting van het land flink mis begon te lopen en Washington behoefte had aan steun.

Munoz kan moeilijk weggehoond worden als "anti-Amerikaan". Hij is een persoonlijke vriend van VS-minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. (belga/sps)

UNKNOWN