"Rebellen ontvluchten hoofdstad Centraal-Afrikaanse Republiek"

Een inwoner van Bangui benadert een Franse militaire patrouille.
AFP Een inwoner van Bangui benadert een Franse militaire patrouille.
Een aantal hooggeplaatste leiders van het islamitische verbond Seleka is gevlucht uit Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Peter Bouckaert van Human Rights Watch zag het konvooi met de prominente inzittenden gisteren zo'n 50 kilometer ten noorden van Bangui. Onder hen bevond zich het voormalige hoofd van de militaire inlichtingendienst.

Ramp
Seleka was gelieerd aan ex-president Michel Djotodia, die eerder deze maand aftrad na weken van hevig geweld tussen zijn islamitische strijders en christelijke milities. Djotodia kwam vorig jaar maart aan de macht met hulp van de Seleka-coalitie. De coup liep uit op een ramp voor de christelijke meerderheid in het land, die het slachtoffer werd van moordpartijen door de islamitische machthebbers.

De afgelopen weken keerde het tij en zijn moslims in het nauw gedreven door christelijke milities. Vorige maand ondernam een christelijke militie een poging tot een staatsgreep. Onder groeiende internationale druk besloot Djotodia ruim twee weken geleden zijn macht over te dragen.