"Queen blijft staatshoofd van een onafhankelijk Schotland"

De Schotse regeringsleider Alex Salmond en vice-premier Nicola Sturgeon presenteren de blauwdruk voor een onafhankelijk Schotland.
AP De Schotse regeringsleider Alex Salmond en vice-premier Nicola Sturgeon presenteren de blauwdruk voor een onafhankelijk Schotland.
Als Schotland onafhankelijk wordt van Groot-Brittannië, houdt het de pond als betalingsmiddel en de koningin als staatshoofd. Het land blijft lid van de EU. Dat zei premier Alex Salmond vandaag in Glasgow bij de presentatie van de lijvige, 670 pagina's tellende blauwdruk voor een onafhankelijk Schotland. Het land krijgt wel een eigen leger en zal zelf belasting heffen.

Schotland houdt op 18 september volgend jaar een referendum met de vraag of het land zich los moet maken van het Verenigd Koninkrijk. Het land is daar al 306 jaar onderdeel van. Salmond en zijn Schotse nationalistische partij SNP zijn groot voorstander van onafhankelijkheid. Salmond voorspelde dat er ook geen belastingverhoging nodig is om los te komen van Groot-Brittannië.  

Salmond verklaarde "constructief te blijven samenwerken" met de rest van het Verenigd Koninkrijk. Hij claimt evenwel 90 procent van de olie- en gasreserves in de Noordzee en wil nucleaire wapens en de BBC bannen. Verder stelt hij al enkele sociaal-economische maatregelen in het vooruitzicht zoals een indexering van minimumlonen, een nationalisatie van de Royal Mail en een vermindering van bedrijfsbelastingen met drie procent. De Schotse regeringsleider voorziet ook in een eigen Schotse defensie en een wereldwijd netwerk van 70 tot 90 ambassades en consulaten.

47 procent tegen

Salmond is naast regeringsleider ook voorzitter van de Scottish National Party (SNP), die ijvert voor onafhankelijkheid en bij de parlementsverkiezingen in mei 2011 een meerderheid behaalde. Een overeenkomst met de Britse premier Cameron in oktober 2012 bepaalt dat een door Salmond beloofd referendum over de Schotse onafhankelijkheid er komt op 18 september 2014. Op de persconferentie dinsdag herinnerde Salmond de vier miljoen Schotse kiezers aan die afspraak met de geschiedenis als een unieke kans op een "rechtvaardiger en welvarender land".

Volgens een peiling verschenen in de Sunday Times is voorlopig slechts 38 procent van de kiezers voorstander van onafhankelijkheid, tegenover 47 procent die tegen is.