"PvdA wil Hirsi Ali terug naar Nederland"

UNKNOWN

PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem roept Ayaan Hirsi Ali op terug naar Nederland te komen en zich weer aan te sluiten bij zijn partij. "Ayaan, kom terug naar Nederland! Hier ben je thuis, je bent Nederlandse, je hoort hier", zegt Dijsselbloem zaterdag in de krant De Pers.

Nederland thuisbasis
Hirsi Ali moet van Nederland haar thuisbasis maken en verder vooral de wereld over blijven reizen, zegt de PvdA'er. Nederland moet haar beveiliging dan op zich nemen.

"Echte PvdA'er"
Volgens Dijsselbloem is Hirsi Ali 'een echte PvdA'er. "Toen zij ons verliet, was dat een zwarte dag. Ze is fel, ze is hard, maar dat hoort bij vrouwenemancipatie", zegt Dijsselbloem. "Nu en dan zullen we denken: moet dat nou zo? Maar het effect dat zij heeft is daardoor vele malen groter." De PvdA'er zegt dat PVV-leider Geert Wilders niks bijdraagt aan het integratiedebat.

Niet betalen veiligheid
Dijsselbloem ging ermee akkoord dat Nederland de beveiliging van Hirsi Ali niet meer zou betalen toen zij in 2006 naar Washington vetrok om voor een conservatieve denktank te werken. Hij was overtuigd dat Nederland die verantwoordelijkheid niet kon waarmaken.

Kritisch voor Ali
Nadat Hirsi Ali van de PvdA was overgestapt naar de VVD kreeg Dijsselbloem vanuit zijn partij te horen dat samenwerken met Hirsi Ali 'niet deugt'. Dijsselbloem is nog altijd kritisch over de manier waarop ze omgaat met de islam, maar hij benadrukt dat ze op veel punten ook gelijk heeft. (novum/vsv)

UNKNOWN