"Pure waanzin in het Witte Huis terwijl Trump continu choqueert en tiert"

REUTERS
In het Witte Huis is het allesbehalve peis en vree. Medewerkers beschrijven een klimaat van angst en onvoorspelbaarheid. Met centraal in het verhaal een oncontroleerbare kopman.

Dit zijn de donkerste dagen in minstens een half jaar, beweren ze, en ze maken zich zorgen over hoe veel erger het nog kan worden alvorens de president - en bij uitbreiding zijn regering - de malaise het hoofd kan bieden en de broodnodige rust weerkeert. Of zoals een functionaris het verwoordt: "De bodem is nog niet bereikt."

De krant 'The Washington Post' kon met 22 medewerkers, adviseurs en vrienden van de president spreken en daaruit blijkt dat Donald Trump steeds meer geïsoleerd raakt en vaak geïrriteerd is. Binnenskamers fulmineert hij over het feit dat wanneer hij naar het televisiescherm kijkt telkens opnieuw een nieuw schandaal wordt uitgebazuind door de nieuwszenders. Hij frustreert hem bovendien dat verdedigers van schoonzoon Jared Kushner in het nieuws amper aan bod komen. En hij vertelt aan vrienden dat hij niet zeker weet wie hij nog kan vertrouwen.

Zijn presidentschap is onorthodox en wordt gekenmerkt door emoties en impulsiviteit. Zijn stemmingswisselingen komen tot uiting in zijn steeds veranderende standpunten over de wapenwet en zijn recent ontketende internationale handelsoorlog die bij weinig Republikeinse leiders op applaus kan rekenen.

AFP

Sommige adviseurs van Trump menen dat het niet allemaal kommer en kwel is. Zo was de president tevreden met de berichtgeving over zijn rol in het vuurwapendebat en zijn er geregeld ook plezante momenten die de druk van de ketel nemen.

Toch maken de vrienden van Trump zich in toenemende mate zorgen over zijn welzijn. Ze zijn bekommerd om zijn grote obsessie met betrekking tot de commentaren van de nieuwszenders op zijn handel en wandel. Ze vrezen dat dit een grote tol zal eisen van de 71-jarige president. "Het is pure waanzin", claimde een verbitterde medestander.

Volgens gepensioneerd viersterrengeneraal Barry McCaffrey moet het volk - en het Congres in het bijzonder - gealarmeerd zijn. "Ik denk dat de president niet langer emotioneel stabiel is en dit zal niet goed aflopen", meent McCaffrey. "Hoe meer druk er op hem komt te liggen, hoe meer geïsoleerd hij zal geraken en ik denk dat zijn vermogen om schade aan te richten, zal toenemen."
90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MICHELINE GEVERS

  2.864.974 stemmen minder dan zijn belangrijkste tegenstander Hillary Clinton. Ik heb dertien presidenten mogen beleven, maar zo zot is het nog nooit geweest. Arme en Domme Amerikanen.

 • Chris Vandeneede

  Ik ben het ook eens met Guido Bervoets. En het is een zeer duidelijke bedreiging voor de stabiliteit in de wereld. Narcisme en onwetendheid blijven niet zonder gevolgen in die positie. De wereld is aan het veranderen, en niet ten goede, met sterke leiders in China en Rusland en een zwak Europa op het wereldtoneel.

 • Mario Cannas

  Ik treed Donald Deblaere bij. Wie dit linls noemt, weet niet wat links is. Rechtsdenkenden plakken het label "links" op alle kritiek die op hun gegeven wordt. Dat is zwak en zeer dom.

 • Gerry Cle

  Ik sluit me aan bij de analyse van guido Bervoets. Daarenboven vrees ik dat de republikeinen deze labiele narcist president zullen laten blijven tot de volgende verkiezingen.

 • Patrick De backer

  Links gewauwel..Trumpbashen gaat maar door. In België gebeurt zoiets niet..hier slapen ze allemaal..das beter?