"Puigdemont zou 'symbolische' minister-president kunnen worden"

Crisis Catalonië

receptie nva Leuven: voorzitter tijdens videobootschap Puigdemont
Baert Marc receptie nva Leuven: voorzitter tijdens videobootschap Puigdemont
De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zou de "symbolische" leider kunnen blijven van Catalonië, in combinatie met een uitvoerende minister-president. Dat heeft de voormalige nummer twee van de regering-Puigdemont, Oriol Junqueras, verklaard aan de nieuwswebsite Diario16.

"We zouden een legitiem, maar symbolisch leiderschap kunnen combineren met een uitvoerend," aldus Junqueras op de vraag of het mogelijk is om vanuit ballingschap een regering te leiden. "De vraag is of een verkozen parlementslid beëdigd kan worden. Dat is een elementair democratisch beginsel, wat niet betekent dat de omstandigheden ervoor kunnen zorgen dat een effectief leiderschap wordt bemoeilijkt," klinkt het nog. 

Puigdemont, die in ons land verblijft om te ontsnappen aan een gevangenisstraf in zijn eigen land, zou graag vanop een afstand de eed afleggen als minister-president. Het Grondwettelijk Hof verzet zich daar echter tegen. Van zodra Puigdemont voet aan land zet in Spanje, wordt hij opgepakt. "De gevangenis brengt veel beperkingen met zich mee, maar zou uiteindelijk hetzelfde effect hebben" als regeren vanuit het buitenland, aldus Junqueras nog. 

Junqueras, die zelf in Spanje in de gevangenis zat vanwege zijn aandeel in de onafhankelijksverklaring van Catalonië, en zijn links-republikeinse Esquerra Republicana de Catalunya steunen Puigdemont nog als kandidaat-minister-president, maar willen ook dat er een operationele regering komt in Catalonië.
In het geval van een "symbolisch" leiderschap, zou Puigdemont in België kunnen blijven, terwijl de "uitvoerende" minister-president in Barcelona zit bij het parlement.

Catalonië zit in een politieke impasse sinds de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië op 27 oktober. De Spaanse regering reageerde daarop meteen door de regio onder voogdij te plaatsen, de regionale regering af te zetten en het Catalaanse parlement te ontbinden, om zo voor eind december nieuwe verkiezingen te kunnen uitroepen. Die werden gewonnen door de separatisten, die beslisten om Carles Puigdemont opnieuw voor te dragen als premier. 
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fredien Vandervekens

  En "symbolisch" villa's huren ... in Belgie. Welk "symbolisch" inkomen heeft deze "president" dan wel ? Gewoonweg een praatjesmaker met Beatles-looks.

 • Yabou Jack

  Een symbolische lafaard die zijn volk in de steek laat en rijkelijk kan leven in Belgie met zijn vrienden van Rechts.

 • dirk claeys

  Verloren zaak hij mag Spanje niet meer binnen en Catalonie blijft zoals het is! Enkel in België kan hij overleven! Dit zegt genoeg over de de geaardheid van onze politiekers! Zijn volgende stap is Asiel aanvragen en op de kieslijst NVA ! Kan dan de eerste Belgische minister als Spanjaard worden in dit Apenland!

 • walter vermeulen

  alleen maar het bewijs.dat democratie problematie is en alleen de politiekers er beter vanworden europa is een grote klucht en niets anders ondernemende mensen worden gepluimd en kunnen beter stoppen universietairen vertrekken europa is natie geworden van steuntrekkers met belgie als koploper

 • Maxime Vanmaercke

  Nina Huygens: 100% gelijk.