“Puigdemont mag niet deelnemen aan Europese verkiezingen”

De voorbije dagen voerde Carles Puigdemont vanuit Brussel via een videoboodschap nog campagne tijdens een meeting in Barcelona.
EPA De voorbije dagen voerde Carles Puigdemont vanuit Brussel via een videoboodschap nog campagne tijdens een meeting in Barcelona.
De naar België gevluchte Catalaanse leider Carles Puigdemont mag van de kiescommissie niet deelnemen aan de Europese verkiezingen in Spanje. Dat heeft zijn partij Junts per Catalunya (JxCat) vandaag gemeld. De kiescommissie weigert voorlopig commentaar. Ondertussen hebben de Canadese autoriteiten Puigdemont de toegang tot het land geweigerd. Dat zegt een nationalistische organisatie uit Quebec, die hem had uitgenodigd voor een rondleiding door de Franstalige provincie.

Volgens JxCat, die de resolutie met het deelnameverbod overmaakte aan de pers, willen de Spaanse kiesautoriteiten Puigdemont en twee van zijn partijgenoten het zwijgen opleggen. Behalve lijsttrekker Puigdemont mogen ook Toni Comin en Clara Ponsanti niet deelnemen aan de stembusgang. Ook deze oud-ministers verblijven in ballingschap in het buitenland. 

Puigdemont presenteerde eerder deze maand zijn kandidatuur voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Hij deed dat vanuit België, waar de vroegere Catalaanse regeringsleider verblijft om te ontsnappen aan vervolging voor zijn rol in het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië in de herfst van 2017. 

“Voor rechter verschijnen”

De conservatieve Partido Popular en het liberale Ciudadanos hadden bij de kiescommissie bezwaar aangetekend tegen de kandidatuur van Puigdemont. Op Twitter toont PP-leider Pablo Casado zich alvast tevreden met de beslissing van de kiescommissie. Puigdemont “moet naar Spanje komen en voor de rechter verschijnen”, stelde hij. “Wanneer men een coup pleegt en vlucht, kan men in Europa niet de staat vertegenwoordigen waar de coup is gepleegd”, tweette Inés Arrimadas, boegbeeld van Ciudadanos in Catalonië, op haar beurt. 

De partij van Puigdemont gaat “onmiddellijk alle juridische middelen in de Spaanse staat en in Europa ontplooien om de rechten van de drie kandidaten te verdedigen”. “Er is geen enkel juridisch obstakel (voor hun deelname), behalve wanneer men hen om politieke redenen wou uitsluiten”, zei de advocaat van Puigdemont, Gonzalo Boye, aan AFP.

Vijf verkozen politici in hechtenis

Zondag vonden in Spanje parlementsverkiezingen plaats. Daarbij werden vijf Catalaanse politici verkozen die momenteel in hechtenis zitten en berecht worden voor hun rol in het referendum. In totaal wonnen Catalaanse separatistische partijen 22 zetels. Zo zouden ze een sleutelrol kunnen krijgen in de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe meerderheid in Spanje. De stembusgang is gewonnen door de socialisten.

Geen toegang tot Canada

Begin april zou Puigdemont normaal gezien begonnen zijn aan een rondreis door Quebec, een Franstalige provincie van Canada. Dagen voor zijn geplande vertrek kreeg hij echter en e-mail van de Canadese autoriteiten om hem te informeren dat zijn elektronische Reistoestemming (eTA) was ingetrokken.

De Société Saint-Jean-Baptiste (SSJB), die zich inzet voor de promotie van de Franse taal en cultuur, evenals voor de onafhankelijkheid van Quebec, zei het besluit van Ottawa om Puigdemont niet binnen te laten “absoluut schandelijk” te vinden. “Canada treedt opnieuw op als medeplichtige van het Spaanse autoritarisme”, zei voorzitter Maxime Laporte van de SSJB in een verklaring. Hij voegde daar aan toe dat een advocaat ingehuurd door Puigdemont de beslissing zal betwisten voor het gerecht. “We zullen alles in het werk stellen om Puigdemont hier te laten spreken”, zei Laporte. “We eisen dat Ottawa onmiddellijk haar positie herziet.”

Een woordvoerder van de federale minister van Immigratie zei dat de medewerkers van immigratie een beslissing nemen op basis van de informatie die door de aanvrager is verstrekt, maar dat ze geen commentaar kunnen geven over individuele gevallen om privacyredenen.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Victor Munster

  Er zijn personen op dit forum die vergeten dat de Spaanse justitie haar internationaal aanhoudingsbevel heeft ingetrokken nadat het een paar keer in diverse landen door de rechtbanken van tafel geveegd werd als juridisch flinterdun gemotiveerd. Moet BDW dan ook naar de gevangenis als hij in Vlaanderen een referendum over onafhankelijjkheid of confederalisme zou willen organiseren?

 • Roland Vanlerberghe

  Met andere woorden spellen de Spaanse kiesautoriteiten de EU de les? Zij bepalen wie mag deelnemen of niet! Prachtig is dat, normaliter gaat dat juist andersom en komt de EU zich ten pas en ten onpas moeien in de aangelegenheden van de lidstaten. Het is nog maar eens het bewijs van de huichelachtigheid en de dubbele moraal van de EU, de dualiteit in de behandeling van lidstaten (Hongarije tov Spanje bv.) en het vermoeden van een verborgen agenda.

 • André Van Laethem

  Sommige mensen snappen of willen niet snappen dat iemand die de onafhankelijkheid uitroept van zijn streek niet in Europa moet zetelen maar wel in de bak

 • Michel Jozef

  Zo fiksen ze dat dus. Canada, de kampioenen van de mensenrechten, mijn oor. Socialist Sanchez belt naar zijn linkse spitsbroeder Trudeau en hup dat inreisverbod is geregeld. En en passant hebben ze morgen de steun van een on?afhankelijke Spaanse rechter bij het Europees Hof om morgen CETA integraal goed te keuren.

 • Gunter Verleyen

  Door die Spaanse grondwet kan geen enkel regio onafhankelijk worden zonder de instemming van de andere regio's en dat is een grondwet gemaakt generaties geleden, dus zo democratisch is dat ook niet weer....