"Problemen Griekenland zijn nog maar topje van ijsberg"

UNKNOWN
"Waar de markten vandaag bezorgd zijn over Griekenland, vormt het land slechts het topje van de ijsberg, het kanarievogeltje in de steenkoolmijn, voor veel bredere fiscale problemen", zegt Nouriel Roubini, de professor van de universiteit van New York, die de recessie in New York voorspelde, meer dan een jaar voor ze uitbrak.

De stijgende overheidsschulden "in landen van de Verenigde Staten tot Griekenland en Japan zal uiteindelijk leiden tot hogere inflatie of wanbetaling door regeringen", luidt het. Hogere belastinginkomsten zullen volgens hem niet volstaan om de problemen te verhelpen.

Roubini's opmerkingen onderstrepen de uitlatingen van gezaghebbenden zoals IMF-topman Dominique Strauss-Kahn, die benadrukken dat de wereldeconomie nog risico's loopt.

Volgens Roubini zullen de financiële problemen in de Verenigde Staten uiteindelijk ook weer op de voorgrond treden. "Het risico op ernstige gebeurtenissen in de VS de komende twee of drie jaar is significant, omdat er in Washington geen wil is om iets te doen", tenzij de obligatiemarkten dat opleggen. (belga/vsv)