'Preggofiel' zet facebookfoto's van zwangere vrouwen op sekssite

THINKSTOCK
Belangengroepen voor zwangere vrouwen in onder meer Australië waarschuwen moeders in spe tegen het online plaatsen van buikfoto's nu een zogenoemde 'preggofiel' is betrapt op het stelen van kiekjes. De persoon deed zich op Facebook voor als zwangere vrouw en vroeg andere dames ook foto's van hun bolle buik te delen. De afbeeldingen belandden vervolgens op een pikante site voor mensen die opgewonden raken van babybuiken.

De kwestie kwam aan het licht toen iemand die zich Afina Petrescu noemt tegen de lamp liep. Op een facebookpagina voor vrouwen die twee- of drielingen verwachten deed de persoon, vermoedelijk een man, zich voor als zwangere vrouw. Petrescu plaatste een foto van een blote buik en riep andere vrouwen op hetzelfde te doen. De foto's die verschillende dames op het bericht postten, werden nadien teruggevonden op een sekssite.

Volgens de Australian Multiple Birth Association (AMBA), een vereniging voor gezinnen die in één keer meerdere kinderen hebben gekregen, staat het incident niet op zichzelf. De vereniging is nu bezig met het opsporen van mogelijke nepaccounts.

Sommige moeders zagen volgens de AMBA het probleem niet, maar andere vrouwen schrokken ontzettend toen ze hoorden dat hun buiken te zien zijn op pornowebsites. Hoewel sommige van de websites alleen afbeeldingen van geklede zwangere vrouwen bevatten, staan er op andere pagina's ook naakfoto's. Het lijkt er volgens de AMBA op dat 'preggofielen' de grootste buiken het meest opwindend vinden.

Misbruik
Australische deskundige in seksueel misbruik, Wendell Rosevear, zegt tegen Amerikaanse nieuwszender ABC dat vrouwen goed moeten nadenken voordat ze hun foto's met de wereld delen. Maar het probleem is vooral de preggofiel aan te rekenen. "Er zijn evenveel seksuele voorkeuren als er mensen in de wereld zijn en dat is geen probleem", zegt hij. "Tenzij de ene persoon het recht op vrije keuze en privacy van de ander niet respecteert. Als je iets doet dat in strijd is met iemands keuze, is dat misbruik."