"Politovskaja vermoord door Tsjetsjeen"

De kritische Russische journaliste Anna Politkovskaja is volgens Russische media in 2006 door een 30-jarige Tsjetsjeen vermoord. Het populaire blad "Komsomolskaja Pravda" heeft de naam van de vermoedelijke moordenaar vrijgegeven. De verdachte zou de moord, die in opdracht werd uitgevoerd, gecoördineerd hebben.

Politiek gestuurd
Mensenrechtenorganisaties en de Russische journalistenvereniging hebben er al op gewezen dat de vrijgave van de naam mogelijk politiek gestuurd is. "De man is nog niet opgepakt en de naam wordt al vrijgegeven. Zo kan hij zich makkelijker in veiligheid brengen", luidt de kritiek van de advocaat van de familie van Politkovskaja. Volgens de radiozender "Echo Moskwy" is de Tsjetsjeen de broer van twee gevangengenomen mannen.

Opheldering
Het Russische gerecht heeft in de moordzaak reeds tegen negen verdachten aanklachten ingediend. Eind augustus had procureur-generaal Yoeri Tsjaika de "opheldering van de moord" aangekondigd. Volgens hem zouden Tsjetsjenen en "staatsvijanden in het buitenland" de journaliste vermoord hebben.

Politkovskaja werd op 7 oktober 2006 doodgeschoten. Ze had voor de regeringskritische krant Novaya Gaseta vooral uit de deelrepubliek Tsjetsjenië over de schendingen van de mensenrechten door Russische en Tsjetsjeense veiligheidstroepen bericht. De moord lokte internationale verontwaardiging uit. (dpa/gb)

UNKNOWN