"Politieke wereld moet verantwoordelijkheid nemen in dossier Ryanair"

EPA
De politieke wereld moet grote bedrijven zoals Ryanair erop wijzen dat ze zich aan de Belgische regels moeten houden. Dat vraagt de Belgian Cockpit Association (BeCA) , de beroepsvereniging van Belgische piloten. "De politieke wereld moet zijn verantwoordelijkheid nemen in het dossier van Ryanair", klinkt het bij BecA, aan de vooravond van de staking van de Belgische piloten bij Ryanair.

Bij Ryanair wordt al maanden overlegd over beter arbeidsvoorwaarden voor de piloten en het cabinepersoneel bij de Ierse luchtvaartmaatschappij. Maar dat overleg heeft na al die maanden helemaal niets opgeleverd, stelt BeCA-voorzitter Alain Vanalderweireldt vast. "Er is geen enkele intentie bij Ryanair om iets te veranderen."

Met als gevolg een staking van de Belgische piloten morgen. Van harte doen ze dat niet. "De staking is ook voor ons een mislukking. We hebben allemaal het beste voor met het bedrijf", aldus Rudy Pont van BeCA.

De piloten vragen concreet dat Ryanair, net als de andere maatschappijen, het Belgisch arbeidsrecht respecteert. "Alles is opgelost als Ryanair één lijntje in het contract van de piloten zet: dat vanaf die datum het Belgisch arbeidsrecht geldt", aldus Pont. De overheid kan daarbij niet aan de zijlijn blijven staan, vinden de piloten.

Nieuwe acties na vrijdag zijn nog niet gepland. Dat hangt af van de reactie van Ryanair. Maar de eis van de piloten zal zomaar niet verdwijnen na vrijdag, aldus nog Vanalderweireldt. 

Nederlandse piloten staken mee

Ook de Nederlandse piloten van Ryanair mogen morgen het werk neerleggen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem beslist in een kort geding dat de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij had aangespannen. Ryanair vroeg daarin om een verbod op stakingen op vrijdagen, zaterdagen en zondagen in de vakantieperiode, omdat die te grote gevolgen voor vakantiegangers zouden hebben. De rechter vindt het echter niet aannemelijk dat stakingen op vrijdag, zaterdag of zondag inderdaad veel erger zijn dan acties op werkdagen.

Nederlandse piloten in dienst van Ryanair leggen vrijdag het werk voor 24 uur neer. Daarmee sluiten ze zich aan bij collega's in Duitsland, Ierland, België en Zweden, die vrijdag ook de hele dag staken.

De stakers stonden ingeroosterd voor in totaal 22 vluchten van en naar Eindhoven Airport. Of al die vluchten worden geschrapt, is nog onduidelijk. Volgens de VNV heeft Ryanair al vervangende piloten ingezet om een deel van die vluchten toch te laten doorgaan.

Ryanair eiste ook dat de VNV stakingen langer van tevoren zou aankondigen. De rechter ging akkoord en verplichtte de bond stakingen voortaan 72 uur vooraf bekend te maken. Hij stelde dan wel de voorwaarde dat Ryanair voor die dag geen vervangende piloten, dus stakingsbrekers, mag inzetten.De Italiaanse piloten staken morgen niet mee, maar meldden eerder op de dag wel dat er overleg gepland staat met Ryanair. Italiaanse pilotenvakbonden Anpac en Anpav en transportvereniging Fit-Cisl zullen eind augustus onderhandelen met Ryanair over een loonakkoord voor het cabinepersoneel. De gesprekken moeten van start gaan op 27 augustus en drie dagen duren.

Ryanair heeft in juni Anpac en Anpav erkend als vakbondsorganisaties voor het cabinepersoneel, wat de weg voor onderhandelingen vrijgemaakt heeft.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Langs de ander kant is het wel zo dat als je als piloot in Ierland, Portugal of ander landen ingeschreven staat de belgische wetgeving niet telt. Je kan geen verminderde belastingen betalen en hier aanspraak maken op stakingsrecht à la belgique en ziekteverzekering.

 • Jesse Verschraegen

  Juist

 • Guy Dupont

  Politiek moeit zich al genoeg! Dus niet nodig. Het is aan een ondernemer o uit te maken wat hun spelregels en voorwaarden zijn.

 • Bernard Aelvoet

  Ja, ik vraag me af welke politieker hier zal tussenkomen. Ofwel zijn ze met verlof ofwel zal er gediscussieerd worden over welk gewest er moet tussenkomen. Beste piloten, ik zou er niet te veel op rekenen. Veel succes alvast!

 • Frederic Vandeputte

  Hahaha ! Da's een goeie ! Politici die verantwoordelijkheid nemen ... pffrrtt...