“Politie vraagt vrijwilligers om zoekacties naar Théo Hayez voorlopig te staken”

Théo Hayez is sinds 31 mei vermist in Australië.
Federale Politie Théo Hayez is sinds 31 mei vermist in Australië.
De vrijwilligers die in het Australische Byron Bay zoeken naar de al vijftien dagen vermiste Théo Hayez lassen een pauze in. Dat doen ze volgens de Facebookgroep Byron Bay Community Board op vraag van de politie. Die vreest dat mogelijk belangrijke sporen naar de jonge Belg verloren zouden gaan door de voetstappen van de vele vrijwilligers. Intussen is de papa van de 18-jarige Théo in Australië aangekomen.

Volgens de laatste updates concentreren de zoekacties naar Théo Hayez, die op 31 mei spoorloos verdween in Byron Bay, zich op de omgeving van de jeugdherberg op Belongil Beach waar de rugzaktoerist logeerde. Er zijn speurhonden en drones ingezet.

De hele lokale gemeenschap van Byron Bay leeft enorm mee met de onrustwekkende verdwijning van de 18-jarige Théo. Een van de voortrekkers daar is Noeline Smith, die in een “laatste update voor de komende dagen” op Facebook aankondigde dat de politie de vrijwilligers heeft gevraagd de zoekacties op te schorten om geen cruciale sporen te wissen. Smith verklaarde dat “vrienden en familie van Théo fysiek, mentaal en emotioneel ongelooflijk uitgeput zijn”, net als zijzelf overigens. “Daarom trekken we ons even terug om de batterijen op te laden”, klonk het. Er kwam geen officiële bevestiging van de door de politie gevraagde staking van de vrijwillige zoekacties.

Intussen is de vader van Théo aangekomen in Byron Bay, waar hij door de gemeenschap en de overheid opgevangen wordt. De politie informeert hem over de voortgang van het onderzoek. Zelf probeert hij zo goed mogelijk de speurders te helpen. De mama van Théo is voorlopig nog in ons land om een broer van Théo bij te staan tijdens zijn examens. Een fondsenwerving om de familie ter plaatse te krijgen heeft al meer dan 35.000 euro verzameld. 

De politie zet de zoektocht nog zeker heel het weekend verder. Detectives en inspecteurs “doorpluizen elke mogelijke informatie en gaan door de beelden van de bewakingscamera’s”, aldus Samantha Long, woordvoerster van de staat Nieuw-Zuid-Wales.

De zoektocht naar Hayez verplaatste zich gisteren naar een moerassig gebied in Byron Bay. De familie van de vermiste Belgische rugzaktoerist meende hem daar herkend te hebben op nieuwe camerabeelden. “Shirley Street lag inderdaad op de weg om terug te keren naar zijn hostel. Daarna moet er iets gebeurd zijn, maar we weten niet wat", aldus zijn nicht Lisa.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sally Bewicked

  ik wens de ouders veel kracht en moed. laten wij hopen dat hij verdwaald is en snel gevonden word. bb

 • robrecht Peeters

  en hoe zit het daar met de krokodillen populatie, een verdwaald exemplaar ontmoet wat zou betekenen niet meer terug te vinden.Sprak die jongen dan niet met het personeel van de jeugdherberg zeker als men alleen reist veelal de toeverlaat en hen iets over zijn plannen vertelt. En wie waren de andere herberggasten aldaar.Ayers Rock in de buurt?

 • Ariane Scherman

  @ Frank Joos: Een jaar heeft het probleemloos gegaan. Nu net tijdens zijn laatste week van een goed verlopen jaar loopt er iets mis. In deze tijd kan je aan je eigen voordeur de verkeerde persoon op het verkeerde moment tegen komen.17 jaar of 37 jaar of 57 jaar maakt dan echt niks uit. Het is sjiek van die ouders dat ze hun zoon dit avontuur gegund hebben en hij duidelijk geen onbezonnen reis gemaakt heeft daar. Als dit al niet meer kan, dan heb ik eerder vragen over de huidige maatschappij!!

 • Zohra Faysal

  Jammer dat mensen het onmiddellijk in het negatieve trekken. Zoals al meerdere malen aangegeven is het een zeer verantwoordelijke jongeman. En je kind alleen op vakantie laten vertrekken is een teken van vertrouwen. Zijn ouders zou het zeker niet laten gebeuren, als het niet goed zou aanvoelen. Probeer je gewoon voor te stellen wat de ouders nu meemaken. Steun hen waar je kunt. Ze kunnen het gebruiken

 • Juliette Francois

  Waarom zou dit onverantwoord zijn? Is het niet de droom van elke jongere om een droomavontuur te beleven alvorens het serieuze leven begint? We weten allemaal wel dat het nadien meestal van uitstel naar afstel gaat. En daarom gaat mijn volledig medeleven naar de familie en vrienden van Theo. Er valt hen niets te verwijten. Ik zou zo graag willen dat dit toch nog goed kan aflopen, dat hij gewoon verloren gelopen is en dat hij gezond teruggevonden wordt...