"Poetin zou Baltische staat kunnen aanvallen om Navo te testen"

De Russische president Vladimir Poetin.
REUTERS De Russische president Vladimir Poetin.
De Russische president Vladimir Poetin heeft ambities die verder reiken dan Oekraïne. "Er is een grote waarschijnlijkheid dat hij in de Baltische landen zou tussenkomen om Artikel 5 van de Navo te testen", zei de voormalige secretaris-generaal van de Navo Anders Fogh Rasmussen aan de Britse krant The Telegraph. Daarbij verwijst hij naar de solidariteitsbepaling van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

"Dit gaat niet over Oekraïne. Poetin wil Rusland herstellen in zijn voormalige positie van grootmacht", aldus Rasmussen. "Er is een grote waarschijnlijkheid dat hij in de Baltische landen zou tussenkomen om Artikel 5 van de Navo te testen."

Dat artikel bepaalt dat een militaire aanval op eender welk Navo-land een aanval is op alle lidstaten. Die zullen de aangevallen staat of staten bijstaan, als het moet ook met geweld. Tot op heden is het nog maar één keer ingeroepen, herinnert de Britse krant. Dat gebeurde na de terreuraanvallen van 9/11.

"Poetin weet dat als hij de rode lijn overschrijdt en een Navo-bondgenoot aanvalt, hij verslagen zal worden", aldus Rasmussen. "Maar hij is een specialist in hybride oorlogsvoering", een militaire strategie waarbij verschillende types oorlogsvoering toegepast worden.

De crisis in Oekraïne, met onder meer de aanhechting van de Krim bij de Russische Federatie, wekte onrust in de drie Baltische staten die de territoriale ambities van Moskou vrezen. Estland, Letland en Litouwen waren een vijftigtal jaar bezet door de Sovjet-Unie.