"Poetin legt kernbommen voor kust VS die tsunami kunnen veroorzaken"

Russisch president Vladimir Poetin zou 'slapende' kernbommen op de zeebodem voor de kust van de VS droppen die een tsunami kunnen veroorzaken. Die zou een groot deel van het Amerikaanse kustgebied van de kaart vegen.
AFP Russisch president Vladimir Poetin zou 'slapende' kernbommen op de zeebodem voor de kust van de VS droppen die een tsunami kunnen veroorzaken. Die zou een groot deel van het Amerikaanse kustgebied van de kaart vegen.
Een voormalige kolonel en militair expert onthult dat Rusland kernbommen op de zeebodem voor de kust van de VS dropt die in het geval van een conflict tussen de grootmachten zullen ontploffen en een tsunami veroorzaken. Die zou steden als New York en Miami van de kaart vegen. Dat heeft Viktor Baranetz eind februari gezegd in een interview met de Russische krant Komsomolskaya Pravda, dat nu pas het Westen bereikt. De Russische overheid stelt dat het rapport van Baranetz niet ernstig genomen moet worden.

Viktor Baranetz, gewezen kolonel en ex-woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie stelt dat Poetin 'slapende' kernbommen installeert die een tsunami kunnen veroorzaken die een groot deel van het Amerikaanse kustgebied van de kaart zou vegen.

Baranetz gaf toe dat Rusland het Amerikaanse defensiebudget niet kan overtreffen, maar dat de Russen heel inventief zijn om de VS de baas te kunnen. De voormalige functionaris stelt dat de VS de onbetwiste 'wereldkampioen' is op het vlak van militair budget, dat volgens hem "tien keer groter" is dan dat van Rusland. "Rusland kan het niet tegen de VS opnemen inzake defensie-uitgaven, we zitten in een andere gewichtsklasse", stelt Baranetz.

"Asymmetrische reactie"
Een andere manier om de Amerikaanse defensie te omzeilen, is het besturen van kernraketten, waardoor hun traject niet kan berekend worden, zo stelt Baranetz in een interview met de Russische krant Komsomolskaya Pravda.

Hij stelt dat Rusland zich focust op een zogenaamd 'asymmetrische reactie' op de VS, waardoor beide landen zouden vernietigd worden in het geval van een aanval door één van beide. "Onze asymmetrishe reactie schuilt in kernkoppen die hun route en hoogte kunnen wijzigen zodat geen enkele computer hun traject kan berekenen."

'Molbommen'
"In alle stilte zaaien we voor de Amerikaanse kust nucleaire 'molbommen'. Die graven zichzelf in en 'slapen' tot ze een commando krijgen", onthulde Baranetz, waarna hij zei: "Misschien heb ik te veel gezegd, ik moet mijn mond leren houden."

Een woordvoerder van de Russische overheid omschrijft de beweringen van Baranetz als "vreemd" en zegt dat diens rapport niet ernstig moet genomen worden.

Viktor Baranetz, gewezen kolonel en ex-woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie leek uit de biecht te klappen tijdens een interview met de Russische krant Komsomolskaya Pravda.
TBU Viktor Baranetz, gewezen kolonel en ex-woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie leek uit de biecht te klappen tijdens een interview met de Russische krant Komsomolskaya Pravda.