"Poetin besloot persoonlijk tot gebruik zenuwgas op ex-spion"

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson (L) en de Russische president Vladimir Poetin (R).
EPA De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson (L) en de Russische president Vladimir Poetin (R).
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson noemt het "overweldigend waarschijnlijk" dat de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk het besluit nam zenuwgas te gebruiken voor een aanslag op een vroegere spion in Groot-Brittannië. Rusland reageert woedend op de beschuldiging.

Johnson zei dat Londen niets tegen de Russische bevolking heeft. "Onze ruzie is met Poetins Kremlin en met zijn beslissing, en we denken dat het overweldigend waarschijnlijk is dat het zijn beslissing was om aan te sturen op het gebruik van zenuwgas in de Britse straten, in Europese straten, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog", aldus Johnson.

In Groot-Brittannië is Labourleider Jeremy Corbyn één van de weinigen die waarschuwt voor overhaaste besluiten, en dat wordt hem niet in dank afgenomen door de Tories en de "Blairites" onder zijn eigen achterban. In verscheidene interviews stelde Corbyn dat bijvoorbeeld de mogelijkheid dat de Russische maffia achter de vergiftiging zit, niet uitgesloten mag worden. 

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel noemt de crisis tussen Londen en Moskou een "zeer moeilijke situatie". Vele sporen duiden erop dat Rusland verantwoordelijkheid draagt "voor deze verschrikkelijke aanval", aldus Merkel na een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron in Parijs. 

Agenten in beschermingspakken op de plaats waar Sergej Skripal en zijn dochter bewusteloos aangetroffen werden.
Getty Images Agenten in beschermingspakken op de plaats waar Sergej Skripal en zijn dochter bewusteloos aangetroffen werden.

"Schending van diplomatieke regels"

Rusland heeft tot nu toe elke betrokkenheid ontkend bij de aanslag op Sergej Skripal en zijn dochter. Moskou reageerde dan ook woedend op de uitlatingen van de Britse minister. Het Kremlin noemde het "een schokkende en onvergefelijke schending van diplomatieke regels en fatsoenlijk gedrag" dat Poetin wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslag.

Rusland start wel een strafrechtelijk onderzoek op naar "poging tot moord" op de dochter van Skripal, Joelia. Het onderzoek zal lopen in overeenstemming met de "Russische wetgeving en het internationaal recht", zei woordvoerster Svetlana Petrenko van de Russische Onderzoekscommissie. Moskou zegt ook bereid te zijn tot samenwerking met de Britse autoriteiten. 

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov stelt dat best gewacht wordt op het herstel van Skripal, die allicht veel meer duidelijkheid in de zaak kan brengen. Over Skripal en zijn dochter wordt nog steeds gecommuniceerd dat zij "er nog steeds erg aan toe zijn". Gegeven de extreme dodelijkheid van gifgas novitsjok , is dat een relatief gunstig gezondheidsbulletin. 

Volgens de Russische ambassadeur in Londen houdt Groot-Brittannië details over de toestand van Skripal en zijn dochter verborgen, zo vertelde hij vandaag aan het Russische persbureau RIA. "De Britten blijven medische gegevens voor ons verborgen houden, wij hebben geen toegang tot de patiënten, we hebben geen gelegenheid om met de artsen te praten'', aldus de diplomaat. Volgens hem is het de vraag of de vader en dochter nog wel in leven zijn.

Politie bij het huis van Nikolaj Gloesjkov.
REUTERS Politie bij het huis van Nikolaj Gloesjkov.

Gloesjkov

Rusland start ook een strafrechtelijk onderzoek naar de "moord" op Nikolaj Gloesjkov (68), een in Londen in ballingschap levende vroegere medestander van de overleden oligarch Boris Berezovsky. Ook het Britse gerecht stelt een onderzoek in naar Gloesjkovs dood. Het onderzoek is in handen van de politie die instaat voor terreurbestrijding, "uit voorzorg en gezien de relaties die deze man had", zegt Scotland Yard.

De eerste post-mortemonderzoeken toonden een "samendrukking ter hoogte van de nek" aan. Dat kan wijzen op wurging. Voorlopig is er volgens de Britse politie wel geen link met de aanslag op de Skripals. Er zijn ook geen aanwijzingen dat Gloesjkov is vergiftigd.

De Russische banneling was goed bevriend met wijlen Poetin-criticus en oligarch Boris Berezovski. Na een veroordeling wegens fraude kreeg hij politiek asiel in Groot-Brittannië. Gloesjkov werd maandag in onopgehelderde omstandigheden dood aangetroffen in de Britse hoofdstad. Moskou zegt voor het onderzoek bereid te zijn samen te werken met de Britse autoriteiten.

Gloesjkov tijdens zijn proces voor fraude.
Photo News Gloesjkov tijdens zijn proces voor fraude.

Maatregelen

Eerder deze week besloot het Verenigd Koninkrijk 23 Russische diplomaten de deur te wijzen. Londen mag zich verwachten aan Russische tegenmaatregelen, maar die zijn nog niet aangekondigd. Vermoedelijk wacht het Kremlin tot na de presidentsverkiezingen van overmorgen.
118 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Bohets

  Het principe van onze rechtsstaat "onschuldig tot de schuld bewezen is" is hier blijkbaar niet belangrijk meer. Bovendien zijn de Britten en VS al eens een land binnengevallen onder valse voorwendsels.

 • Jeanine Ruiter

  Blijkbaar zijn alle Poetin aanhangers de MH17 vergeten. Voor hen die dat vergeten zijn, een vliegtuig vol Nederlanders en een paar Belgen werd uit de lucht geschoten. Rusland ontkent ondanks harde bewijzen dat een Russische militair een book raket de lucht in had gejaagd. Ook toen sancties voor Nederland wegens te dreigende taal van de Nederlandse regering. Hoeveel rampen willen jullie meemaken?

 • marcel strobbe

  Ik denk eerder dat Poetin zijn geheime diensten een ferme sigaar zal gegeven hebben niet omdat ze de ex spion om het hoekje hebben willen brengen, maar wel omdat ze dat paardenmiddel gifgas hebben gebruikt.

 • Jozef Van De Putte

  En toch is Vladimir Putin de beste leider voor deze EU !

 • johan debue

  Hé Hé Marc Baeyens en de satelliet foto's waar zogezegd Russische tanks op stonden waren ook niet echt.Trouwens U mag ook niet vergeten dat Oekraine op 4 oktober 2001 de vlucht van Tel Aviv naar Novosibirsk met een s 200 luchtdoelraket uit de lucht heeft gehaald.Maar dat zit allemaal in de doofpot.