"Plastic rijst" in beslag genomen in Nigeria

thinkstock
In een warenhuis in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos hebben de autoriteiten 2,5 ton 'plastic rijst' in beslag genomen. Het namaakgoedje was door smokkelaars het land binnengebracht en moest verkocht worden op lokale markten.

Volgens Haruna Mamudu, douanechef in hoofstad Lagos, was de rijst erg kleverig nadat hij was gekookt. "God weet wat er gebeurd zou zijn als mensen het zouden opeten", zei hij.

Waar de rijst vandaan komt, is nog onduidelijk. Vorig jaar werd in China rijst gemaakt van plasticpellets aangetroffen. Rijst is het populairste basisvoedingsmiddel in Nigeria.

De neprijst zat verpakt in zakken met het label 'Best Tomato'.

"Wie deze rijst gemaakt heeft, deed uitzonderlijk goed werk - bij de eerste indruk zou ik erin getuind zijn," vertelt BBC-journalist Martin Patience vanuit Nigeria. "Toen ik de korrels door mijn vingers liet glijden, voelde er niets vreemds aan, maar toen ik aan een handvol 'rijst' rook, was er een vage chemische geur."

Een laboratorium zal nu vaststellen waaruit de neprijst precies vervaardigd is.

De autoriteiten waarschuwen het publiek om het bizarre product niet te consumeren, aangezien er mogelijk een gevaar is voor de volksgezondheid. In totaal werden 102 zakken van elk 25 kilogram in beslag genomen. Hoeveel zakken er al werden verkocht, moet blijken uit verder onderzoek.