'Plan konijn' van president Maduro mist zijn effect

Thinkstock
De Venezolaanse president Nicolas Maduro had een manier bedacht om de honger te stillen in zijn land dat in een diepe economische en politieke crisis verkeert. Hij kondigde midden september het 'plan konijn' aan, een project waarmee hij zijn bevolking wou aanzetten tot het kweken en consumeren van konijnen. De regering deelde in het kader van het project enkele viervoeters uit, die tot hun verrassing niet werden opgegeten, maar in de gezinnen als huisdier werden opgevangen.

Maduro maakte eerder deze maand zijn 'plan konijn' bekend. "Omdat het belangrijk is dierlijke eiwitten te eten, heeft de regering dit plan goedgekeurd, niet in het minst omdat konijnen kweken als konijnen", zei hij grappend tijdens de aankondiging op televisie en radio. De president zei dat dit plan deel uitmaakt van zijn offensief tegen de "economische oorlog", zijn benaming voor de crisis.

De Venezolaanse minister van Landbouw Freddy Bernal liet bij wijze van proef in 15 armere regio's konijnen uitdelen. Hij stelde vast dat de mensen de konijnen niet opaten. "De mensen raken gehecht aan de beestjes en maken er huisdieren van. Ze geven hen namen en slapen samen in bed", aldus Bernal. 

"Er is een cultureel probleem met dit plan. Ze hebben ons geleerd dat konijnen schattig zijn. Maar gezien de oorlog moeten we een campagne lanceren opdat onze bevolking begrijpt dat een konijn geen huisdier is, maar tweeënhalf kilo eiwitrijk en cholesterolarm voedsel op tafel."

EPA

Inflatie en voedselschaarste

De regering stelde ook al voor om geiten in te zetten om de consumptie van rundvlees te vervangen. Een kilo rundvlees kost een Venezolaan met een minimumsalaris 10% van zijn loon. Niet enkel de prijs van voedsel is een probleem. Daarnaast heerst er in Venezuela enorme voedselschaarste. De gemiddelde Venezolaan viel ondertussen al 8 kilo af sinds het begin van de crisis.

De oppositie is niet te spreken over het 'plan konijn'. Henrique Capriles beschrijft het als een "slechte grap". "Denken jullie dat de Venezolanen dom zijn?", zei Capriles, die het project als de zoveelste mislukking van de regering beschouwt.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Charel Vinck

    Het is door "plan socialist" dat Venezuela in bittere armoede is geraakt, iets wat ons ook nog te wachten staat

  • Kevin Vermeirssen

    Zoals in vele europese landen is dit jarenlang een gevolg van socialisme. Socialisme is gedwongen in europa. Mensen die geen inspanning willen doen blijven aan een infuus hangen. De sociale zekerheid wordt misbruikt door politici voor stemmen te ronselen en drijft onze landen naar een financiele ramp en burgeroorlog.

  • Javi Marl

    Hilarisch