'Pitbull van de paus' moet terechtstaan wegens kindermisbruik

Kardinaal George Pell arriveert bij de rechtbank in Melbourne.
Getty Images Kardinaal George Pell arriveert bij de rechtbank in Melbourne.
De Australische kardinaal George Pell, de derde man binnen de katholieke kerk, moet terechtstaan wegens kindermisbruik. Dat heeft de rechtbank in Melbourne vandaag bepaald.

De 76-jarige kardinaal, penningsmeester van het Vaticaan en een van de belangrijkste raadgevers van paus Franciscus, wordt beschuldigd van verschillende feiten van seksueel misbruik vele jaren geleden. Pell zou zich als jonge priester en later ook als aartsbisschop aan jongens hebben vergrepen. De kardinaal ontkent de beschuldigingen.

De rechtbank van Melbourne heeft de afgelopen vier weken getuigenissen van Pells vermeende slachtoffers aangehoord, die onderworpen werden aan een spervuur van vragen van de verdediging. Robert Richter, de advocaat van de kardinaal, betoogde dat de vermeende slachtoffers niet geloofwaardig zijn. Maar rechter Belinda Wallington ging daar niet in mee. Zij ziet voldoende aanleiding voor een rechtszaak.

Geschrapte klachten

Niet alle aanklachten tegen Pell werden behouden, meerdere werden er geschrapt. Wat de kardinaal precies ten laste wordt gelegd en het exacte aantal aanklachten is niet bekendgemaakt. Ook is nog geen datum voor de rechtszaak bekendgemaakt.

Wel volgt morgen al een inleidende zitting waarop onder meer het tijdschema van het proces zal worden vastgelegd. Dat zal met een twaalfkoppige jury worden gevoerd en naar verwachting meerdere maanden in beslag nemen.

George Pell in de rechtbank van Melbourne.
Getty Images George Pell in de rechtbank van Melbourne.

Pell wordt nu de hoogste figuur binnen de katholieke kerk die terechtstaat wegens seksueel misbruik. Zelf ontkent hij alle beschuldigingen. Vandaag pleitte hij ook onschuldig.

Pitbull van het Vaticaan

De 76-jarige clericus is de voormalige aartsbisschop van Melbourne (1996-2001) en Sydney (2001-2014). Sinds 2013 is hij lid van de Raad van Kardinalen, een adviesorgaan van paus Franciscus bestaande uit negen kardinalen. In 2014 werd hij ook benoemd tot eerste kardinaal-prefect van het secretariaat voor de Economie. Daarom wordt hij ook wel eens de nummer drie of zelfs de pitbull van het Vaticaan genoemd.

Pell is sinds juli vrij op borgtocht in Australië en mag het land niet verlaten. Hij verblijft in een seminarie in Homebush, een buitenwijk van Sydney. Voor zijn rechtbankzittingen vliegt hij op en neer naar Melbourne.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van der Vloedt

  Heil en hiel (aan de plaatsvervangende...schaamte)

 • Marc Van der Vloedt

  @ wim CLAES, priester, pastoor, kardinaal, vader en paus bestonden NIET in de vroege Kerk ! en een dozijn + één = 13

 • wim CLAES

  er staat laat de kinderen tot mij komen, niet laat de kinderen mij doen komen. met hun latijn altijd. de kans dat 2018 jaar geleden in israel een man een clubke kon beginnen met 13 mannen die niet gehuwd waren, lijkt me zeer onwaarschijnlijk. tengevolge van de rol van de vrouw in de kerk (lees; geen) werden de echtgenotes niet vermeldt. dus laat de pastoor rustig trouwen met wie hij wil en trek normaal mensen aan voor dit werk. of schaf die zever gewoon af.

 • Eddy Bryon

  Wanneer zal men nu eens paal en perk stellen aan die oude klootzakken die niet van kinderen kunnen blijven en die zich wegsteken in een sekte van schande die men katholieken noemt !! Sektes moeten verboden worden !!!

 • Daniël Gyssens

  Hij zal vlug bij onze Roger in het verborgene gaan zitten .