"Pinkpop-slachtoffers zaten in een kring op de weg"

De politie schermde vanochtend de plaats van het ongeluk af voor sporenonderzoek.
EPA De politie schermde vanochtend de plaats van het ongeluk af voor sporenonderzoek.
De slachtoffers van het Pinkpop-drama zaten in een kringetje op de weg toen ze werden aangereden. Dat zegt Jacqueline Schmeitz, die als deejay DJacky op een feestje op Pinkpop-camping B had gedraaid. 

"Ik reed stapvoets, want ik heb wel geleerd om overal rekening mee te houden. Niets zo onvoorspelbaar als feestende mensen. Ze zaten daar gewoon in het donker. Ongeveer tien man en één meisje. In een kringetje van de middenstreep tot de berm. Ze droegen donkere kleding, geen verlichting. Echt heel gevaarlijk. Ik snapte het niet, het was tien meter van de camping vandaan. Waarom zaten ze daar niet?" Een paar minuten later kwam Schmeitz politiewagens tegen die naar de plaats des onheils snelden. "Ik was echt net weg."

Spelletjes

Taxichauffeur Haroen Jalili bevestigt de getuigenis van Schmeitz dat het groepje half in de berm, half op de weg zat. "Ik ben in drie kwartier tijd wel een keer of acht langs ze gereden. Ik werk bij Taxi Jeroen. Ze riepen en zwaaiden naar me: Hé Taxi Jeroen! Ze hadden de grootste lol. Het leek of ze een spelletje speelden. Het was echt donker. Waarschijnlijk dachten ze: dit is Pinkpop, alles kan en er komen toch geen auto’s. Ik reed er steeds voorzichtig langs. Je weet dat mensen dronken zijn met Pinkpop."

De weg was overdag ook afgesloten geweest voor autoverkeer. Alleen met een ontheffing hadden auto’s toegang. Schmeitz kon zo bijvoorbeeld naar de festivalcamping rijden voor haar optreden. Maar om 4 uur 's nachts waren de verkeersregelaars verdwenen en was de weg open.

'Waarschijnlijk dachten ze: dit is Pinkpop, alles kan en er komen toch geen auto’s'

Taxichauffeur Haroen Jalili

In shock

Toen Jalili later weer naar de camping reed om te zien of er nog een ritje voor hem is, zag hij een wit busje voorbij vliegen. "Dat was het busje dat de groep had aangereden. Toen ik er kwam, lagen er vier mensen op de weg." Hij dacht dat ze dronken waren of een nieuw spelletje speelden. "Maar twee mensen stonden compleet in shock te gillen. De hulpdiensten waren er heel snel."

De 34-jarige bestuurder van het witte busje heeft het kringetje vermoedelijk te laat gezien. Het Openbaar Ministerie in Nederland meldt alvast dat de bestuurder "geen terroristisch motief had". Dat blijkt uit voorlopig onderzoek. Bij de aanrijding kwam één man om het leven. Drie anderen raakten zeer zwaar gewond en verkeren nog in kritieke toestand. 

Het onderzoeksteam van de Nederlandse politie en het OM gaan vandaag verder met het technische onderzoek, het horen van getuigen en het verhoren van de verdachte. 
68 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dick van Aggelen

  De zaak wordt onderzocht of de organisatie van Pinkpop zelf geen fout heeft gemaakt door de afgesloten weg veel te vroeg heeft opengesteld. De reactie van de chauffeur zo wellicht zo kunnen zijn dat hij blinde paniek is weggereden

 • Gerard Braeckmans

  Dat werpt natuurlijk al een ander licht op de zaak.

 • danny verbeeck

  Spijtig dat zoiets gebeurt. Hun toestand en hun gedrag is niet tollereerbaar . Dit had moeten vermeden worden. De bestuurder van het voertuig heeft hier zeker ongewild een drama veroorzaakt , en toch doorgereden . Dit is ook niet wat zou mogen.

 • Peter Van Cleemput

  Er moet dringend een mentaliteitswijziging komen. Iemand die zich met de wagen verplaatst is ook een mens. Het ten onrechte steeds verder criminaliseren van mensen die met de wagen een ongeval hebben leidt enkel tot meer vluchtmisdrijf.

 • Rene Dannau

  volgende keer op de sporen gaan zitten en de treinbestuurder verwijten dat hij niet kon stoppen.