‘Pingpongbommen’ ontploffen in Bangkok: vermoedelijke daders enkele uren vóór aanslag opgepakt

Politieagent onderzoeken de plaats van een explosie in Bangkok.
EPA Politieagent onderzoeken de plaats van een explosie in Bangkok.
In de Thaise hoofdstad Bangkok ontploften vrijdagochtend op drie verschillende plaatsen kleine bommen. Daarbij raakten vier mensen gewond. De explosieven, “in elkaar geknutselde apparaatjes die met een tijdklok tot ontploffing zijn gebracht”, zijn ongeveer zo groot als een tennisbal en worden door de Thaise politie pingpongbommen genoemd omdat ze stuiteren als een pingpongbal. Al enkele uren vóór de aanslag werden twee mannen opgepakt. 

De explosies gebeurden volgens Thaise media kort voor een toespraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op een ministersconferentie van de ASEAN (Associatie van Zuid-Oost-Aziatische Naties) in Bangkok. Geen van de ontploffingen gebeurden echter in de directe omgeving van de vergaderlocatie.

Drie explosies vonden plaats in het centrum, in de buurt van de Mahanakorn-toren, die toebehoort aan de groep King Power, de eigenaar van de Britse voetbalclub Leicester City. De drie andere ontploffingen gebeurden in de buurt van een overheidscomplex, aldus de autoriteiten. 

De Thaise premier Prayut Chan-ocha verklaarde vrijdag dat er uiteindelijk “negen ontploffingen of pogingen tot ontploffingen” hebben plaatsgevonden in de hoofdstad.
De premier heeft een onderzoek gelast en veroordeelde de daders, die “het imago van ons land hebben besmeurd en de vrede in het land uit balans hebben gebracht”. 

De bomexplosies waren de eerste onder de nieuwe regering van Prayuth Chan-ocha. Deze ex-militair en legerleider pleegde een staatsgreep in 2014 en regeert sindsdien het land met bijna zeventig miljoen inwoners.  In maart waren er verkiezingen die Prayuth Chan-ocha in staat stelden zijn bewind met een nieuwe regering voort te zetten.

Motief

Over de motieven achter de aanslagen is nog niets bekend. Maar de politie deelde wel mee dat enkele uren voor de aanslagen al twee Thailanders uit het uiterste zuiden van het land werden opgepakt. Hun arrestatie gebeurde nadat er donderdag een bom was ontdekt die niet ontploft was. De politie vermoedt dat er een link is tussen beide gebeurtenissen, maar geeft geen verdere uitleg.

In het zuiden van Thailand is een separatistische rebellenbeweging actief. Maar het is nog te vroeg om de verdachten daaraan te linken, zegt Jakthip Chaijinda, het hoofd van de Thaise politie.

Het overwegend boeddhistische Thailand krijgt sinds 2004 af te rekenen met separatistisch geweld uit de islamitische provincies in het zuiden. De aanslagen, die minder talrijk zijn geworden sinds de staatsgreep in 2014, hebben al aan 7.000 mensen het leven gekost. 

TWITTER @YRNMXSK VIA REUTERS
AFP3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Van Opstal

    Nooit in Thailand geweest zie ik, Eric. De meeste Thai zullen het eens zijn met pieter. Het is er op de straten bepaald veiliger dan hier.

  • Kurt Vlaminck

    Pieter de junta is totaal ondemocratisch aan de macht. Er werden wetten gestemd die hun machtspositie versterkt.

  • Eric Vaeske

    De vrede in het land uit balans brengen ?? Haha. Er is helemaal geen vrede in thailand. De generaals aan de macht onderdrukken de Thaise bevolking al decennialang. Wie ook maar 1 vraagteken plaats bij hun beleid wordt opgepakt en moet “ attitude adjustment” ondergaan in een legerkamp. Hersenspoeling dus. En o wee als je het boek 1984 in het openbaar leest. Een verboden boek in het land van de militaire dictators ...