"Pieten in Sinterklaasjournaal krijgen verschillende kleuren"

Dieuwertje Blok, presentator van Het Sinterklaasjournaal
anp Dieuwertje Blok, presentator van Het Sinterklaasjournaal
De pieten in het Nederlandse Sinterklaasjournaal krijgen dit jaar veel verschillende kleuren. Ook Zwarte Pieten houden hun plek in het programma. Dat schrijft de Volkskrant na gesprekken met acht betrokkenen.

Het programma gaat woensdag van start. Vorig jaar kreeg het Sinterklaasjournaal veel kritiek omdat de pieten na een jaar waarin de roetveegpieten waren geïntroduceerd weer vrijwel allemaal zwart waren.

"Het verhaal moet een verrassing blijven. Maar iedereen zal merken dat de kritiek op Zwarte Piet in dit script serieus genomen wordt. Deze keer neemt het Sinterklaasjournaal de handschoen op", verklapt acteur Bob 'Pietje Precies' Fosko.

Vorige maand maakte RTL bekend dat zij dit jaar kiezen voor de Schoorsteenpiet als enige Piet die in hun televisieprogramma's te zien zal zijn. De Schoorsteenpiet, die bij de zender vanaf nu gewoon Piet heet, heeft zwarte vegen op zijn gezicht omdat hij door de schoorsteen komt.

Inlevingsvermogen
Vicepremier Lodewijk Asscher zei vanavond in 'De Wereld Draait Door' dat de meerderheid van de Nederlanders die het uiterlijk van Zwarte Piet niet wil aanpassen rekening moet houden met de minderheid die dat wel graag wil. Hij reageerde op onderzoeken waaruit blijkt dat het leeuwendeel van de Nederlanders hecht aan de traditionele Zwarte Piet.

Asscher is ervan overtuigd dat tegenstanders van alternatieve pieten tot inkeer komen "naarmate we ons er meer in gaan verdiepen''. De kwestie is er volgens hem een van inlevingsvermogen. En de vrees dat het Sinterklaasfeest teloor gaat is niet terecht, verzekerde hij. "Jongens, Nederland kan dit aan!'' Asscher zou het jammer vinden als er in het Sinterklaasjournaal van de publieke omroep, dat volgens hem een gidsrol heeft, toch weer zwarte pieten opduiken. Maar de politiek gaat daar niet over, zei hij.