"Patiënten sterven in de gangen van onze ziekenhuizen": Britse spoedartsen luiden alarmklok

Getty
Patiënten overlijden in ziekenhuisgangen omdat de nationale ziekenzorg budgettair op zijn tandvlees zit en spoeddiensten onderbemand zijn. Met die noodkreet trekken artsen naar Brits premier Theresa May.

Spoeddiensten staan tijdens de wintercrisis onder danig hoge druk dat patiënten er volgens de artsen een "ontoelaatbaar" risico lopen slecht behandeld te worden. Dat stellen specialisten in de spoedgeneeskunde uit 68 staatsklinieken in een brief aan Theresa May.

De voorbije weken moesten in sommige ziekenhuizen tot 120 patiënten per dag in ziekenhuisgangen gelegd worden, waardoor enkele onder hen "vroegtijdig stierven", zo staat in de brief.

"Niet tolereerbaar"

De artsen, die werkzaam zijn in spoeddiensten in Engeland en Wales, willen de premier erop wijzen dat ze zich "ernstig zorgen maken omtrent de veiligheid van onze patiënten".

"Ondanks de beste inspanningen van onze medewerkers is de toestand bij momenten niet tolereerbaar", zo luidt het.

"Zoals je weet toont een aantal wetenschappelijke publicaties aan dat overbevolkte spoedafdelingen een gevaar inhouden voor de patiënten. Hoe langer de patiënten op de spoeddienst blijven na hun behandeling, hoe groter het risico op overlijden", zo stellen ze voorts.

Uit cijfers van de gezondheidsdienst NHS blijkt dat het percentage patiënten dat binnen de vier uur op spoeddiensten in Engeland behandeld wordt vorige maand een laagtetekort bereikte: 77,3%. 
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • isolde van den borre

  dat is weeral eens één van de gevolgen van de neoliberale mentaliteit die overal geïmplementeerd wordt; mensen zijn enkel nog economische pionnen die moeten opbrengen voor de rijken en zelf worden de burgers behandeld als vee en de verzorgingsstaat brokkelt gestadig verder af. dit is het soort maatschappij waarin dat men, ook hier in Belgie, wil dat dat burger in de toekomst gaat leven

 • Louis Dedenker

  Je kan de UK niet vergelijken, 30jr geleden moest je voor een operatie op een maanden lange wachtlijst en het is nog altijd zo, velen laten zich in buitenland opereren, zelfs in Brugge. Heb in Engeland in hospitaal gelegen, kan je vertellen tis hier veel beter.

 • Michel Jacobs

  Waarom alleen de UK? Ik kan u garanderen dat zowel de budgettaire restricties als het gebrek aan correct implementeren van maatregelen en de je m'en fou mentaliteit wat de kwaliteit op het veld betreft ,van het beleid van Maggie De Block, hier ook al levens gekost heeft. En blijft kosten.Ga maar eens zelf met artsen en verpleegkundigen praten.

 • Guido Delrio

  Heb in 1980 zes maanden gestudeerd in de UK. Toestand was reeds zo. Daarom laten veel Engelsen zich in het buitenland opereren.

 • Ingrid Charlier

  De gezondheisdzorg in dat land is gewoon slecht altijd al geweest. Het is niet zoals bij ons. En het zal er niet op verbeteren met de brexit.