"Parkeerdienst Schiphol gebruikt afgegeven auto's privé"

ANP
De parkeerdienst Qube Valet bij de Nederlandse luchthaven Schiphol gebruikt afgegeven auto's voor privédoeleinden. Bovendien worden de auto's niet op een veilige plek geparkeerd, maar gewoon ergens in een Amsterdamse wijk. Dat meldt het Nederlandse consumentenprogramma 'Groeten van Max'.

De afgegeven auto's worden volgens de programmamakers gebruikt voor eigen doeleinden van het bedrijf en hun medewerkers. Daarbij zou ook nog eens roekeloos en te hard worden gereden, met verkeersboetes tot gevolg. De auto's staan volgens het programma ook niet in een bewaakte stalling, maar ergens in een woonwijk in Amsterdam-West.

Robert-Jan Buijtelaar, eigenaar van Qube Valet ontkent tegen de krant De Telegraaf dat er sprake is van misbruik. Het zou gaan om incidenten. "Ik heb niet eens personeel. De programmamakers hebben geen deugdelijk onderzoek gedaan en ik stel hen dan ook aansprakelijk voor alle gevolgen van de uitzending."

Volgens de programmamakers spreekt Buijtelaar zichzelf tegen: "In onze uitzending herkent hij de mensen die de auto's aannemen en zegt hij dat hij ze zal ontslaan." Het programma 'Groeten van Max' wordt vanavond om halfnegen uitgezonden op de Nederlandse tv-zender NPO1 (sinds vorig jaar de nieuwe naam van Nederland 1).

Reactie Schiphol

Schiphol laat desgevraagd weten niets aan het probleem te kunnen doen. "Het is geen dienst van ons. Schiphol is geen beschermde merknaam, dus mensen kunnen hun diensten koppelen aan onze naam, helaas." De woordvoerder van Schiphol raadt mensen aan gebruik te maken van de parkeerdiensten die op de officiële Schiphol-site worden aangeboden.

'Schiphol is geen beschermde merknaam, dus mensen kunnen hun diensten koppelen aan onze naam, helaas'

Luchthaven Schiphol

Kassa en Radar

Het is niet de eerste keer dat valetparkeren bij Schiphol in het nieuws komt. Eerder betrapte het VARA-consumentenprogramma 'Kassa' een ander bedrijf, Schipholparking24, op dezelfde soort praktijken (zie onderstaande video). Ook op het forum van TROS Radar zijn verhalen te vinden van klanten van parkeerdiensten bij het vliegveld die hun auto terugkrijgen met schade, waaruit spullen missen of die achteraf parkeerboetes krijgen.