'Paradise Papers' leggen link tussen Trump en Kremlin bloot

Nieuw dossier ontmaskert verborgen relaties tussen VS en Rusland

REUTERS
Er zijn wel degelijk banden tussen de regering van de Amerikaanse president Donald Trump en Rusland. Dat blijkt uit de 'Paradise Papers', een nieuw dossier over constructies in belastingparadijzenZo heeft de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross belangen in een scheepvaartbedrijf Navigator, dat zaken doet met het Russische bedrijf Sibur. Opmerkelijk: dat bedrijf is deels in handen van de schoonzoon van de Russische president Poetin.

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) pakte anderhalf jaar geleden uit met de Panama Papers en komt nu op de proppen met een nieuw geruchtmakend dossier: de Paradise Papers. Dat internationaal onderzoek ontmaskert onder andere de verborgen zakenrelaties tussen de regering van de Amerikaanse president Donald Trump en Rusland. 

Het gaat om miljoenendeals met Trumps minister van Handel Wilbur Ross en met Trumps schoonzoon Jared Kushner

Het gaat om miljoenendeals met Trumps minister van Handel Wilbur Ross en met Trumps schoonzoon Jared Kushner, die passeren via belastingparadijzen, zo schrijft De Tijd. De krant maakte samen met Knack, Le Soir en L’Echo voor ons land deel uit van het onderzoek. In totaal spitten wereldwijd meer dan 380 journalisten de documenten uit.

De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross.
REUTERS De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross.

Mogelijke belangenconflicten

Uit de 'Paradise Papers' blijkt dat de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross mede-eigenaar is van een rederij die diensten levert aan de schoonzoon van Russisch president Vladimir Poetin én aan Russische oligarchen die op Amerikaanse sanctielijsten prijken. 

Het feit dat Ross’ bedrijven op de Kaaimaneilanden inkomsten halen uit een firma onder controle van Poetins entourage roept volgens experts ernstige vragen op over mogelijke belangenconflicten. Als minister van Handel heeft Ross immers de macht om de Amerikaanse handel te beïnvloeden en heeft hij ook een invloed op bijvoorbeeld het sanctieregime.

Ook Trumps schoonzoon, Jared Kushner, duikt op het dossier.
REUTERS Ook Trumps schoonzoon, Jared Kushner, duikt op het dossier.

Belgische link

Er zou ook een Belgische link zijn, met de haven van Antwerpen meer bepaald, want de Amerikaans-Russische zakenrelatie die in het onderzoek uitgebreid wordt belicht, werd meer dan één keer "geconsumeerd" in de haven van Antwerpen, samen met enkele andere grote Europese havens. 

Enkele tankers die door de rederij Navigator, waarin de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross een aandeel heeft, werden verhuurd aan het Russische energiebedrijf Sibur, waarvan onder andere Poetins schoonzoon Kirill Shamalov eigenaar is, deden verschillende keren de haven van Antwerpen aan om gekoeld Russisch gas (LPG) af te zetten.

Die gasleveringen liggen gevoelig in de VS, maar bij ons was er geen vuiltje aan de lucht, schrijven de onderzoeksjournalisten. Voor zijn zaken in België gebruikt Sibur een vennootschap uit Oostenrijk, die hier vijf jaar geleden is ingeschreven.

Navraag bij de Belgische douane leert dat al die gasleveringen uit Rusland geen enkele Belgische wet overtreden want tegen Sibur noch tegen zijn eigenaars gelden Europese handelssancties. Er is zelfs geen enkele Europese beperking opgelegd voor de invoer van gas uit Rusland, luidt het. Voor het Witte Huis zijn deze onthullingen mogelijk wel problematisch want ze ontsluieren een van de verborgen zakenrelaties tussen Trumps regering en Poetin.

Queen Elizabeth, Bono,...

In de documenten duiken naast de verborgen banden tussen de VS en Rusland nog andere namen op. Zo wordt ook Stephen Bronfman genoemd. Hij is de fondsenwerver van de Canadese premier Justin Trudeau en zou betrokken zijn geweest bij het wegsluizen van miljoenen dollars naar de Kaaimaneilanden.

Uit de documenten blijkt ook dat de Britse koningin Elizabeth investeert in een bedrijf dat tegen extreem hoge rente op afbetaling huishoudapparaten verkoopt aan Britse consumenten. Zanger Bono van U2 wordt dan weer in verband gebracht met belastingontduiking in Litouwen.

In de Paradise Papers staan ook gegevens en transacties van sporters, beroemdheden en multinationals zoals Apple en Nike

Onderzoek

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten legde de constructies bloot na onderzoek van publieke documenten en een documentenlek afkomstig van het Bermudaanse offshore advocatenkantoor Appleby en diens dienstenleverancier Estera, die in 2016 onafhankelijk werd, schrijven onder meer Knack en De Tijd.

Ook Bono wordt genoemd in het dossier. De zanger van U2 wordt er in verband gebracht met belastingontduiking in Litouwen.
EPA Ook Bono wordt genoemd in het dossier. De zanger van U2 wordt er in verband gebracht met belastingontduiking in Litouwen.55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kenneth Helleboogh

  Wa een vage titel trump heeft hier zelf niets mee te maken iemand van de regering van trump dus wel

 • Erik Desloover

  De groten der aarde hebben allemaal connecties met elkaar ....

 • Diane Bernaerts

  Zaken doen, geen probleem, maar er is ook nog zoiets als "belangenvermenging", wat voor een president reden kan zijn tot impeachment. En Trump rationeel??? Dat is wel de beste mop sinds jaren! Als synoniem voor "irrationaliteit" en "impulsiviteit" kan men in het woordenboek gerust "Trump" zetten!

 • Pete Schoonhuys

  Trump rationeel en onomkoopbaar? Lees zijn twitter er eens op na dan kan je zelf lezen hoe onberekenbaar en impulsief hij is. Iemand die al zes faillissementen achter de rug heeft zal ook wel best omkoopbaar zijn.

 • Fons Casteels

  Dat Trump een regering heeft samengesteld met zakenlui wisten we al. Dat er voor bedrijven geen landsgrenzen meer zijn, is geweten. Dat Poetin's naaste familieleden ook actief zijn in het zakenleven, is ook al geweten. Wat nu beweerd wordt, is dat die drie vaststellingen samen bewijzen dat de Russen de Amerikaanse verkiezingen hebben beïnvloed. Ik snap het echt niet.