"Pakistan gaat 500 terreurverdachten executeren"

De Pakistanen hebben genoeg van het bloedvergieten. Islamabad heeft alvast beslist om opnieuw executies uit te voeren in een poging om het terreur een halt toe te roepen.
AP De Pakistanen hebben genoeg van het bloedvergieten. Islamabad heeft alvast beslist om opnieuw executies uit te voeren in een poging om het terreur een halt toe te roepen.
Pakistan is van plan meer dan vijfhonderd militanten te executeren. Het besluit komt een week nadat het land de doodstraf voor terreurzaken opnieuw invoerde. Aanleiding is het bloedbad in Peshawar. Bij de aanval door de Taliban op een middelbare school kwamen 149 mensen om, onder wie 133 kinderen.

Na het bloedbad besliste Islamabad executies te hernemen. Het moratorium uit 2008 werd opgeschort voor gevallen van terrorisme. Zes terdoodveroordeelden zijn intussen terechtgesteld.

"Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de lijst afgewerkt met 500 veroordeelden die alle rechtsmiddelen hebben uitgeput. Hun verzoeken tot genade zijn geweigerd door de president en ze zullen de komende weken terechtgesteld worden", zo deelden verschillende functionarissen van het ministerie mee.

Het einde van het moratorium is van toepassing voor zij die door antiterreurrechtbanken zijn veroordeeld. In de Pakistaanse gevangenissen zitten bijna 8.000 terdoodveroordeelden.

Mohammad Baqair raakte gewond tijdens de aanslag op de school in Peshawar. Zijn moeder, een lerares, kwam om het leven.
AP Mohammad Baqair raakte gewond tijdens de aanslag op de school in Peshawar. Zijn moeder, een lerares, kwam om het leven.

Dodelijkste terreuraanslag

Vorige week dinsdag bestormden negen gewapende mannen van de Taliban een middelbare legerschool in Peshawar. Leraren en leerlingen werden in gijzeling genomen en lukraak doodgeschoten. Het was de dodelijkste terreuraanslag in de geschiedenis van Pakistan.

Er zijn gisteren meerdere mensen gearresteerd in verband met de aanslag op de school, zo maakte de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken bekend. Het zou gaan om mensen die de aanslagplegers hebben geholpen.

"Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft deze gevangenen aangewezen voor executie", zei Chaudhry Nisar Ali Khan over de vijfhonderd geplande executies. "De president heeft hun verzoek voor gratie al afgewezen."