"Pakistan breidt nucleair arsenaal uit"

UNKNOWN
De Zuid-Aziatische kernmacht Pakistan bereidt zich naar verluidt voor op een uitbreiding van de productie van nucleaire brandstof die van pas kan komen voor de productie van kernwapens. Dat meldt het Amerikaanse dagblad New York Times vandaag.

Uit satellietfoto's is de bouw van drie nieuwe kerninstallaties duidelijk op te merken. De aanleiding hiervoor is de samenwerking tussen India en de Verenigde Staten op het vlak van het verrijken van kernenergie voor burgerlijke doeleinden. Door de levering van brandstof en atoomtechnologie aan Pakistans vijand India kunnen burgerlijke kerninstallaties mogelijk gebruikt worden voor militaire doeleinden. Pakistan voelt zich bedreigd en treft blijkbaar de nodige maatregelen.
 
De groeiende macht van de taliban en van het terreurnetwerk al-Qaida in Pakistan, zorgt in het Westen voor angst dat de kernwapens in handen van extremisten kunnen vallen. Volgens Islamabad is deze zorg echter ongegrond.
 
Vandaag begint in Washington een tweedaagse top over hoe kernwapens uit de handen van terroristen gehouden moeten worden. Aan de top nemen in totaal 47 landen deel. Volgens de Amerikaanse president Obama vormt de mogelijkheid dat terroristen kernwapens in handen krijgen "de grootste bedreiging voor de veiligheid van de VS op zowel korte als lange termijn." (afp/adv)