“Overwinning van de toekomst": sociaaldemocratische PSOE wordt grootste partij in Spanje

Mensen vieren in Madrid de overwinning van de sociaaldemocratische Arbeiderspartij van premier Pedro Sánchez.
AP Mensen vieren in Madrid de overwinning van de sociaaldemocratische Arbeiderspartij van premier Pedro Sánchez.
De sociaaldemocratische Arbeiderspartij van premier Pedro Sánchez heeft een grote overwinning geboekt bij de Spaanse parlementsverkiezingen. “De toekomst heeft gewonnen, het verleden verloren”, zei Sánchez deze nacht op een podium voor het hoofdkwartier van de partij in Madrid, waar hij luid werd toegejuicht.

Na telling van ruim 99 procent van de stemmen heeft de PSOE met 28,7 procent een duidelijke voorsprong op de andere partijen. De absolute meerderheid haalden ze echter niet. Sánchez staat dus voor uiterst moeilijke en vermoedelijk lange coalitiegesprekken met verschillende linkse en regionale partijen.

Sanchez heeft aangegeven die gesprekken “open” in te willen gaan en zegt nog geen partij te willen uitsluiten. De enige eis voor de te vormen coalitie is het respecteren van de grondwet en het bevorderen van sociale gelijkheid. 

lees verder onder de tweet:

De zittende premier heeft ook gezegd een pro-Europese regering te willen vormen. “De Spanjaard heeft Europa en de wereld met het verkiezingsresultaat een duidelijke boodschap gegeven, dat het mogelijk is om de reactionairen, het autoritarisme en de achteruitgang te overwinnen”, aldus Sánchez in zijn overwinningstoespraak, waarbij hij een toespeling maakte op de onverwacht slechte resultaten van de rechtse partijen.

De conservatieve Volkspartij (PP) van Pablo Casado, die Mariano Rajoy opvolgde, viel terug van 137 naar 66 afgevaardigden (16,7 procent). Casado heeft de leiding van de oppositie opgeëist.

De nieuwe rechts-nationalistische partij Vox deed het echter wel goed: de partij ging van nul naar 24 zetels en kreeg 10,26 procent van de stemmen. De centrumrechtse Ciudadanos kreeg 15,58 procent van de stemmen en 57 zetels. Daarmee zegt het de rechtse oppositieleider te worden in het parlement.

Een mogelijke coalitiekandidaat is het linkse Unidos Podemos. Met 14,31 procent van de stemmen zijn 42 zetels binnengehaald. De leider van deze partij, Pablo Iglesias, zegt met Sánchez te willen werken aan een linkse regering. De partijen hebben dan nog wel steun nodig van kleinere partijen om aan een meerderheid te komen.

Hoge opkomst

De premier bedankte tot  slot nog de ruim 7,3 miljoen Spanjaarden die op de PSOE hebben gestemd. De partij behaalt zo de eerste overwinning bij de parlementsverkiezingen in elf jaar.

De opkomst was gisteren hoog bij de derde stembusgang in drieënhalf jaar. Twee uur voor sluiting van de kieslokalen had meer dan 60 procent van de bijna 37 miljoen stemgerechtigde Spanjaarden zijn stem uitgebracht, 9,5 procent meer dan tezelfdertijd in 2016.

De partij van premier Pedro Sanchez wordt de grootste, maar haalt geen meerderheid.
AFP De partij van premier Pedro Sanchez wordt de grootste, maar haalt geen meerderheid.16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Laetitia David

  Nee Willy Slegers, de socialisten hebben juist de zeer slechte resultaten van de rechtse regeringen kunnen recht trekken en ze hebben spaanje kunnen redden van een situatie die op deze van Griekenland begon te lijken. Het is ook de rede dat ze opnieuw als groot overwinnaar uitkomen bij deze verkiezingen. Maar ja, dat past zo te zien niet goed in jouw anti socialisten propaganda.

 • Thomas Anderson

  Waarbij hij een toespeling maakte op de onverwacht slechte resultaten van de rechtse partijen.Erik heeft niet goed begrepen denk ik!

 • Nick Huyretles

  Proficiat!!

 • leppens victor

  Het doet me denken aan de hype van ,,yes we can,,en we weten allemaal wat ze konden,het naar de kl..en helpen. mvg.

 • Willy Slegers

  omdat de sossen al jaren aan het roer zijn in Spanje draait de economie en gans het land al jaren in de soep.