“Overal lichamen” na bootramp voor Libische kust

Archiefbeeld ter illustratie
Photo News Archiefbeeld ter illustratie
Op de plek waar een migrantenboot verging bij Libië, dreven overal lichamen. Dat vertelde een visser die was uitgerukt om hulp te verlenen. De Libische reddingsdiensten hebben 52 levenloze lichamen uit het water gehaald. Nog zowat 110 mensen zijn als vermist opgegeven. Er wordt gevreesd dat het gaat om een van de dodelijkste scheepsrampen van dit jaar op de Middellandse Zee.

De boot zonk voor de kust van het Noord-Afrikaanse land, dat een belangrijk vertrekpunt is voor migranten die Europa willen bereiken. De internationale organisatie voor migratie (IOM) meldde dat ongeveer 145 mensen zijn gered en naar schatting 110 personen worden vermist. Mogelijk zijn er tot 150 doden. 

De boot met de migranten begon ongeveer anderhalf uur na vertrek water te maken, zegt overlevende Abdallah Osman. Volgens de Eritreeër passeerde ook een schip, maar de bemanning van dat vaartuig zou niets hebben ondernomen. "We dachten dat ze ons gingen redden, maar de mensen aan boord keken alleen maar toe.”

We moeten wachten tot de zee de lichamen terugbrengt

Medewerker van de kustwacht

De migranten zouden uiteindelijk zes tot zeven uur in het water hebben gelegen. Over het exacte dodental bestaat nog grote onduidelijkheid. Een medewerker van de kustwacht, die anoniem wilde blijven, zei tegen AFP dat zijn organisatie de middelen niet heeft voor een grote zoektocht. "We moeten wachten tot de zee de lichamen terugbrengt."
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lieve Geyter

    Het is dankzij het aanhoudend stelen van de westerse wereld en hun inkomsten doorsluizen dat ze arm blijven. Een interim minister plaatsen die door de Britten wordt aangesteld zodat ze aanhoudend hun grondstoffen kunnen gebruiken. Als je in je eigen land niets meer hebt ga je vluchten en waarom niet naar Europa zij stelen ook nog altijd van hun. Ga daar ter plekke eens vragen wat er aan de hand is. En de droogte maakt het er niet beter op! Wij leven in luxe en zij moeten creperen ofwa!!

  • Gino Denil

    Als je niets meer te verliezen hebt dan neem je dat risico, Marco Latent. Maar in een wereld waarin een leven van een mens niets meer waard is daarin is jouw leven ook niets waard.

  • Marco Latent

    In het journaal was er al een NGO die vraagt naar meer reddingsschepen. Dat is vragen om nog meer economische vluchtelingen want die gaan er vanuit dat ze dan toch gered worden. Maar als ze weten dat er geen schepen varen om hen te redden; behalve een toevallig passerend schip; dan zullen ze al minder geneigd zijn om hun leven te riskeren. Ook hun reeds geredde familieleden laten het thuisfront weten dat ze sowieso gered worden.