“Organen Chinese gevangenen gebruikt in meer dan 400 wetenschappelijke studies”

Getty Images/iStockphoto
Een groep Australische artsen heeft in het wetenschappelijke vakblad British Medical Journal een oproep gedaan om een reeks onderzoeken te schrappen die gebeurd zouden zijn met illegaal geoogste organen van geëxecuteerde gevangenen in China.

Volgens het rapport zouden tussen 2000 en 2017 meer dan 400 onderzoeken gebeurd zijn met organen van ter door gebrachte gedetineerden. Wetenschappers zouden de organen – harten, longen en levers – onder meer gebruikt hebben voor experimenten. Er werden wetenschappelijke verslagen over geschreven, die ook gepubliceerd werden in Engelstalige medische tijdschriften.

Barbaarse praktijken

De Australische artsen willen nu dat er een einde gesteld wordt aan de “barbaarse” praktijken en dat de “onethische” onderzoeken geschrapt worden.


Volgens de Chinese overheid gebeuren er 10.000 transplantaties per jaar, hoewel data van ziekenhuizen aantonen dat het er eerder 60.000 tot 100.000 zijn. Van de meer dan 400 studies rond transplantaties werd in ruim 92,5 procent van de gevallen niet gezegd of de organen van geëxecuteerde gevangenen kwamen. En in 99 procent van de gevallen werd niet aangegeven of de donoren wel hun toestemming hadden gegeven om delen van hun lichaam weg te halen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.