"Opgestapte voorzitter van Interpol heeft steekpenningen aangenomen"

Meng Hongwei.
EPA Meng Hongwei.
De opgestapte, Chinese, voorzitter van de internationale politie-organisatie Interpol, Meng Hongwei, heeft steekpenningen aangenomen, zo heeft Peking bekendgemaakt enkele uren nadat China liet weten dat er een onderzoek naar de man loopt.

Meng "heeft steekpenningen aangenomen. Hij staat onder verdenking van het overtreden van de wet", aldus een communiqué van het ministerie voor Openbare Veiligheid. Het gaf geen verdere details.

Gisteren maakte Interpol bekend dat de Chinees met onmiddellijk ingang ontslag had genomen als directeur van de internationale politieorganisatie.

Zorgwekkende verdwijning

De 64-jarige Meng vloog eind vorige maand naar China en werd na zijn landing aangehouden en meegenomen voor verhoor. De Chinese waakhond tegen corruptie liet gisteravond al weten dat de autoriteiten een gerechtelijk onderzoek naar Meng hadden ingesteld, echter zonder toe te lichten waar hij precies van werd verdacht. Meng is onderminister van Publieke Veiligheid geweest in China.

Meng was in Frankrijk, waar Interpol zijn hoofdkwartier heeft, als vermist opgegeven. De Franse politie beschouwde de zaak als een "zorgwekkende verdwijning". De vrouw van Meng kreeg in Lyon politiebescherming na te zijn bedreigd.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Valgaern

  Zorgwekkend vooral voor onze politici. Stel u voor dat men hier ook politici gaat aanhouden voor steekpenningen, da's toch de wereld op zijn kop zeker!

 • philippe decock

  De ziekte van mensen aan de top. Zorgen altijd eerst goed voor hunzelf ! Daarom heeft Trump zoveel tegenstanders. Hij is onomkoopbaar omdat hij miljardair is en dat is voor velen het probleem.

 • rik lagrou

  Als je zonder toestemming van je land baas word van een westerse Organisatie Kan niet verwonderd zijn Ieder doet wel iets die niet volledig juist is of normaal miljardair worden omdat anderen aan 2€ moeten werken

 • Robert De Fruytier

  Hoe hoger de post,hoe corrupter de mens;altijd al geweest.Gelukkig komen nu en dan schandalen uit! Moest men alles weten,zou men nog kunnen achterover vallen......

 • Jan Van Rompaey

  De vis stinkt het ergst bij de kop.