"Oosten Centraal-Afrikaanse Republiek op rand humanitaire crisis"

Een Séléka-rebel.
REUTERS Een Séléka-rebel.
Hoewel het nu relatief rustig is in het westen en de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, noemt Claire Bourgeois, humanitair coördinator voor de VN in het land, de situatie in de oostelijke helft van het land "zorgwekkend". "Dat deel van het land staat op de rand van een humanitaire crisis", zei de Belgische die vandaag even in Brussel was. Tijdens een persbriefing in Brussel pleitte ze voor de inzet van meer internationale troepen, om de bevolking te beschermen, maar ook meer politie om de strijd tegen de straffeloosheid te voeren.

De oorlog tussen de intussen ontbonden Séléka-rebellen (vooral moslims) en de grotendeels christelijke anti-balakamilities, waarbij ook 10.000 kindsoldaten ingezet werden, kwam begin vorig jaar tot een hoogtepunt. De Séléka-rebellen hadden in maart 2013 de macht gegrepen in Bangui, maar werden in januari 2014 alweer verdreven.

In de crisis die daarop volgde, sloegen tienduizenden mensen op de vlucht. "In het westen en ook in Bangui zien we dat de bevolking naar huis begint terug te keren", zegt Bourgeois. "Die mensen hebben nu onze hulp nodig, zodat ze weer aan het werk of naar school kunnen. Maar dat vereist een ander soort hulp dan die voor het oosten van land, waar de vluchtelingen nog niet terugkeren."

Om het land, vooral in het oosten dus, verder te stabiliseren, vraagt ze een grotere internationale troepenmacht. De VN-missie Minusca is aanwezig in het land, net als Frankrijk, met Sangaris, en de Europese Unie, met Eufor RCA. Het mandaat van Eufor RCA, dat de Fransen kwam versterken, loopt zondag af. Ook de Fransen zijn deze maand begonnen met de afbouw van hun troepenmacht. Voor Minusca zijn al 9.000 troepen ter plaatse, op een voorzien totaal van 12.000.

Een ander cruciaal punt is de straffeloosheid. Daarom pleit Bourgeois er ook voor een versterking van de rechterlijke macht, bijvoorbeeld in de vorm van opleiding voor politie.

De Belgische wees ook op het bestaan van moslimenclaves. "Het gaat om tienduizenden mensen die niet kunnen gaan en staan waar ze willen. De moslimgemeenschap voelt zich gemarginaliseerd, en ook voor dat probleem moet een oplossing gevonden worden."