"Ook Maria was een tiener": de wel heel bijzondere verdediging van een Republikein na beschuldiging seksueel misbruik

Kandidaat-senator in VS weigert zich terug te trekken na beschuldiging van kindermisbruik

De Republikeinse senaatskandidaat Roy Moore  in Washington op 31 oktober 2017.
REUTERS De Republikeinse senaatskandidaat Roy Moore in Washington op 31 oktober 2017.
Het is al seksueel misbruik, wat de klok slaat. In de Verenigde Staten weigert de 70-jarige kandidaat-senator Roy Moore uit Alabama zijn kandidatuur in te trekken na beschuldigingen van seksueel misbruik van een 14-jarig meisje in 1979. Een partijgenoot verdedigt hem zelfs door te zeggen dat ook "Maria een tiener was" toen ze Jozef ontmoette. "Maar ze werden wel de ouders van Jezus."

Roy Moore wordt ervan verdacht een tienermeisje te hebben misbruikt toen hij 32 was. De nu 53-jarige Leigh Corfman zegt dat Moore haar meenam naar huis, haar kuste en haar onder haar rok betastte toen ze veertien was. Drie andere vrouwen zouden als tiener door hem zijn benaderd toen Moore als dertiger aan het werk was als assistent-openbaar aanklager. Zij zeiden dat er werd gekust, maar dat ze geen seksuele betrekkingen hadden. De verhalen kwamen gisteren aan het licht nadat de vrouwen aan de Washington Post hun verhaal hadden gedaan.

Op de beschuldigingen volgde een golf van kritiek en de eis van enkele belangrijke politici, onder andere de Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat Mitch McConnell en het hoofd van de Republican National Committee Cory Gardner, dat Moore van zijn kandidatuur moest afzien als de betichtingen kloppen. 

Jozef en Maria

Andere partijgenoten verdedigden Moore dan weer, zoals een minister uit Alabama, die aanhaalde dat er "niets aan de hand" was. "Neem nu Jozef en Maria. Maria was een tiener en Jozef was een volwassen timmerman. Ze werden de ouders van Jezus", tekende The Washington Examiner op uit de mond van Jim Ziegler, state auditor van Alabama.

"De beschuldiging is dat een man in zijn dertiger jaren tienermeisjes ontmoette. Zelfs de Washington Post zegt dat ze nooit seksuele gemeenschap hebben gehad en hij dat zelfs nooit probeerde te hebben met hen. Hier is niets immoreel of illegaal gebeurd. Hoogstens iets ongewoons."

Moore ontkent alles

Roy Moore ontkent de beschuldigingen. "Ik weiger me terug te trekken", zei hij gisteren in een mail aan zijn achterban. Volgens hem komen de beschuldiging van de gecorrumpeerde media, oftewel de "liberale schoothonden van de Obama-Clintonmachine". "Het kwaad is aan het werk in ons land. Ik heb de plicht terug te vechten tegen de kwaadaardige krachten die onze conservatieve waarden aanvallen."

Reactie Witte Huis

Een woordvoerder van het Witte Huis laat weten dat Donald Trump verwacht dat Moore zich terugtrekt als de beschuldigingen waar zijn.

Moore vervangt als kandidaat Jeff Sessions, die door Trump eerder dit jaar werd aangesteld als minister van Justitie. Hij neemt het op tegen de Democraat Doug Jones, op wie hij een voorsprong zou hebben. 

Roy Moore
AFP Roy Moore1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Pete Schoonhuys

    Het is verontrustend hoe iemand zoiets kan verkondigen, hoe een fundamentalistisch christelijk geloof aan de oppervlakte komt in de VS, gesteund door mensen die geen greintje kritisch denken. Elk fundamentalisme, in eender welke godsdienst, is verwerpelijk.